Anual, în România sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și aproape 30.000 de decese sunt provocate de această boală, informează Agerpres.
Statisticile grave au fost furnizate de coordonatorul Centrului de prevenire și control al cancerului de la Institutul "prof. dr. Ion Chiricuță" din Cluj-Napoca, Florian Nicula. Potrivit acestuia, doar un caz din șase este înregistrat anual în registrele de cancer.
Medicul a susținut, în cadrul Conferinței privind planul național de oncologie, că numărul de îmbolnăviri de cancer din ultimii 30 de ani s-a dublat.
Oncologul a semnalat faptul că Programul de screening al cancerului de col uterin "nu prea funcționează la parametri" și va fi modificat.
Controlul cancerului în România reprezintă o prioritate strategică, după cum a declarat consilierul prezidențial pe probleme de sănătate, conf. dr. Loreta Diana Păun. În opinia sa, depistarea precoce și tratamentul curativ ar putea evita decesul la o treime din pacienți.
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a susținut necesitatea implementării unui plan național de cancer, care să cuprindă toate segmentele din oncologie, pornind de la prevenție, depistare, investigații, tratamente, paleație și monitorizare.
"Noi avem doar un program de chimioterapie, o caricatură, dar este mai mult decât nimic. Celelalte segmente — radioterapia, chirurgia oncologică — sunt atașate acestui program care funcționează cum știm cu toții, foarte prost. Paleația nu este foarte bine pusă la punct. Avem nevoie de mai multe paturi. Ne trebuie un plan național care să cuprindă toate aceste segmente. Trebuie conturat acest plan și corect finanțat", a spus președintele FABC.