Potrivit datelor oficiale, la Galaţi există numai şase locuri de agrement la care gălăţenii pot să iasă la un grătar fără să încalce prevederile Legii nr. 54/2012, „Legea picnicului”. Adică în locuri special amenajate pentru grătar. Patru dintre acestea sunt administrate de Primăria şi Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi, alte două fiind administrate de societăţi comerciale.
Plaja Dunărea şi Lacul Vânători sunt în administrarea SC Gospodărire Urbană SRL Galaţi, prin care primăria administrează domeniul public, iar complexul de agrement Zătun şi Pădurea Gârboavele ţin de Serviciul de Administrare a Domeniului Public si Privat din cadrul CJ Galaţi. Inventarul de picnic de la plaja Dunărea este prea mic pentru un oraş atât de mare, respectiv 12 grătare şi 8 măsuţe. Nici inventarul de la Lacul Vânători nu salvează situaţia. Acolo sunt 14 grătare prevăzute cu 14 băncuţe.
Aşadar, Primăria Galaţi contribuie la respectarea „Legii picnicului” în timpul ieşirilor gălăţenilor la iarbă verde cu un total de 26 de grătare. În privinţa infrastructurii pentru picnic, CJ a făcut eforturi notabile şi pune la dispoziţie mai multe grătare. La Pădurea Gârboavele există şapte locuri amenajate pentru picnic, cu 50 de grătare, 150 de bănci şi 50 mese. Există şi trei locuri de joacă pentru copii şi două terenuri de sport. La Complexul Zătun există o zonă amenajată pentru picnic, dotată cu două megagrătare şi mese în chioşcuri acoperite.
La „privat”, altă viaţă
Există şi două locuri de picnic administrate de societăţi comerciale cu capital privat. Primul dintre ele e „Plaja Brateş”, administrată de SC Rost Impex SRL Galaţi, dotată cu 55 de grătare, destule pavilioane şi 100 băncuţe. Al doilea este campusul pentru amatorii de pescuit „La Salcâmi”, din zona Digului Bădălan, administrat de SC Migavio Fish SRL Galaţi. Este dotat cu opt puncte amenajate pentru pescuit şi picnic, formate fiecare dintr-un bazin de pescuit, adăpost, masă, scaune şi bineînţeles, un grătar. În concluzie, la Galaţi există, pentru ieşirile la iarbă verde organizate cu respectarea „Legii picnicului”, un număr total de 141 de grătare. Potrivit ultimului recensământ, Galaţiul are 249.432 de locuitori. Aşadar, dacă toate familiile din Galaţi şi-ar propune să iasă simultan la iarbă verde, în jurul unui grătar s-ar aduna 1.769 de persoane.
Amenzi mari pentru grătarele din spatele blocurilor
La nici unul dintre cele şase locuri de picnic nu se poate poate ajunge cu mijloace de transport public. Aşa că, din comoditate, dar şi din lipsa a suficiente locuri de picnic accesibile, în cartiere îs-a produs un fenomen: au apărut grătarele din spatele blocurilor, unde, în weekend, gălăţenii cu iniţiativă frig micii şi cârnaţii, la o bere cu rudele, vecinii şi prietenii. Întrucât ceea ce s-ar numi „spaţiile verzi” dintre blocuri nu pot fi încadrate în categoria „zonelor de picnic”, Garda de Mediu şi Poliţia Locală au început desfiinţarea grătarelor din spatele blocurilor. „Am avut reclamaţii punctuale în legătură cu grătare instalate de diverşi proprietari din condominiul respectiv. Am efectuat acţiunile de control împreună cu reprezentanţii Poliţiei Locale, care au departamentul de mediu şi în toate cazurile semnalate am dispus desfiinţarea, pentru că nu au nici un temei legal şi am şi verificat modul în care au fost puse în practică măsurile. În această privinţă, acţionează mai mult cei de la Poliţia Locală, pentru că sunt situaţii punctuale în diverse zone din municipiul Galaţi. Oricum, acele grătare nu au ce să caute pe spaţiile verzi dintre blocuri, pentru că acelea nu sunt zone de picnic”, ne-a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Mărioara Gătej. Amenzile sunt de la 1.000 la 3.000 de lei.