Staţia de epurare din oraşul Iernut (Mureş) a fost oprită din cauza inundaţiilor, măsura fiind luată pentru ca localitatea să nu fie inundată prin canalizare, scrie Mediafax.
Ploile căzute în judeţ în ultimele două zile afectează şi peste 650 de hectare de teren arabil, păşuni şi fâneţe.Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Prefectura Mureş, datele furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă arată că în judeţ, ca urmare a ploilor din ultimele două zile, au fost inundate sute de hectare de teren arabil, păşuni şi fâneţe (la Cuci – 155 de hectare de teren arabil şi 112 de păşuni şi fâneţe, la Iernut – 276 de hectare de teren arabil, 87 de păşuni şi fâneţe, la Ogra – 20 de hectare de păşuni şi fâneţe, iar la Sânpaul – 10 hectare de teren arabil şi 18 de fâneţe şi păşuni).
Totodată, în urma inundaţiilor de la sfârşitul săptămânii 15 fântâni din localitatea Iernut au fost afectate, iar staţia de epurare a oraşului a fost oprită.
Purtătorul de cuvânt al operatorului regional de apă Aquaserv, Nicolae Tomuleţiu, a declarat corespondentului Mediafax că, din cauza creşterii nivelului râului Mureş, staţia de epurare a fost practic inundată şi s-a luat măsura opririi acesteia.
„A crescut râul Mureş foarte tare, practic staţia de epurare este inundată. Până se retrage râul, nu se poate lucra. Funcţionează canalizarea în continuare, dar apa se devarsă în Mureş necurăţată. Au fost înştiinţaţi despre această situaţie cei de Apele Române, care ne supravegheghează şi totodată monitorizează debitul râului”, a arătat Tomuleţiu.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Mureş, Călin Fokt, a precizat că debitul râului Mureş a fost, la sfârşitul săptămânii, de aproape 400 de metri cubi pe secundă la Iernut, iar staţia de epurare a fost oprită, întrucât nu evacua şi exista pericolul să inunde oraşul prin reţeaua de canalizare.
„Vorbim de o situaţie de urgenţă – debitul râului Mureş a fost de aproape 400 de metri cubi pe secundă la Iernut. Staţia de epurare a trebuit oprită, pentru că nu evacua şi exista pericolul să inunde Iernutul prin canalizare”, a spus Fokt, potrivit căruia atât Aquaserv, cât şi primarul localităţii au informat Administraţia Bazinală despre necesitatea închiderii staţiei de epurare, în condiţiile date.
El a spus că debitul râului Mureş era în scădere luni dimineaţă, iar decizia de repornire a staţiei poate fi luată doar de Aquaserv, „când consideră că din punct de vedere tehnologic sunt pregătiţi”.
Pe de altă parte, Fokt a arătat că, luni şi marţi, acolo va fi o inspecţie de la Sistemul de Gospodărire a Apelor al Administraţiei Bazinale, pentru a se verifica situaţia şi a se lua probe de apă, după ce debitul Mureşului şi turbiditatea acestuia vor scădea suficient pentru ca aceste date să fie relevante. Totodată, inspecţia va verifica şi de ce la staţia de la Iernut funcţionează numai prima treaptă de epurare, cea mecanică, întrucât, conform graficului, aceasta ar fi trebuit să fie modernizată, a arătat Fokt.
„Nu putem vorbi despre o afectare a calităţii apei ca urmare a opririi staţiei de epurare. Opt litri pe secundă (debitul apei din canalizare care se varsă în râu – n.r.) e infim, la ce deşeuri au antrenat râul Mureş şi afluenţii din amonte”, a spus reprezentantul ABA.