La 69 grade, 23 minute, 16 secunde latitudine sudica si 76 grade, 22 minute, 47 secunde longitudine estica, in asprul vant al Antarcticii va flutura de acum mereu tricolorul Romaniei. La 13 ianuarie, ora 13.00, drapelul a fost ridicat pe catargul Statiei Romane Law-Racovita de membrii primei expeditii nationale Antarctice: dr. ing. Teodor Gheorghe Negoita, directorul SC Institutul Roman de Cercetari Polare, dr. biolog Florica Toparceanu, cercetator al Institutului de Virusologie al Academiei Romane, Ileana Bocanciu, student la facultatea de Geografie – Universitatea „Spiru Haret”.
Dupa o saptamana de aclimatizare, munca intensa de gospodarire a statiei si numeroase deplasari in zona limitrofa pentru observatii si recoltari de probe din mediul antarctic, pe 20 februarie a sosit si momentul istoric. Intr-o zi deosebit de frumoasa pentru acest colt al extremelor meteorologice, Teodor Negoita si reprezentantul Guvernului Australiei au inaugurat Statia Law-Racovita in cadrul unei ceremonii oficiale, in prezenta cercetatorilor polari romani si australieni, a reprezentantilor unor statii polare vecine ale Rusiei si Chinei. „Amintirea lui Racovita s-a reintors in Antarctica!”, a spus reprezentantul Guvernului Australiei, evocand personalitatea primului biolog din lume, membru al primei expeditii internationale – „Belgica”, care acum mai bine de un secol a petrecut intreaga iarna polara langa marele continent inghetat.
La incheierea expeditiei tricolorul Romaniei a fost arborat pe catargul de onoare al marii Statii de cercetari polare australiene „Davies”. La finalul expeditiei, dr. Florica Toparceanu a fost invitata de catre colegii australieni sa viziteze aceasta citadela a cercetarilor antarctice, situata la 80 de mile departare de Statia Law-Racovita. Cercetatorul roman a fost impresionat de laboratoarele si de facilitatile care stau la dispozitia oamenilor de stiinta australieni. Ieri, in cadrul unei prezentari publice, membrii expeditiei au solicitat sprijin din partea autoritatilor romane pentru utilarea Statiei Law-Racovita cu un minim echipament de laborator. Prof. dr. Bogdan Adrian, director al programului national de cercetare Mediu, Energie, Resurse (MENER), a apreciat eforturile echipei conduse de Teodor Gh. Negoita si le-a sugerat totodata cercetatorilor polari ai Statiei Law-Racovita sa solicite finantare din partea programului pentru echipamentul necesar analizelor de laborator.