Ministrii de Finante din tarile cel mai puternic industrializate, alaturi de omologii lor din marile economii emergente, se reunesc, incepand de maine, la Sao Paulo, in Brazilia, pentru a discuta o noua arhitectura financiara mondiala, care sa raspunda eficient crizei financiare globale si sa previna in viitor o repetare a ei.
Reuniunea finantistilor asa-numitului Grup 20, sau G20, va prefata summitul grupului din 15 noiembrie de la Washington, la care sefii de stat si de guvern vor discuta la cel mai inalt nivel modul in care lumea va retrasa sistemul financiar international. Reuniunea ministeriala, prezidata de gazde, va aduna in capitala economica a Braziliei ministrii de Finante din G7, economiile cele mai avansate ale lumii – SUA, Japonia, Germania, Franta, Italia, Marea Britanie, Canada – si pe cei ai Africii de Sud, Arabiei Saudite, Argentinei, Australiei, Braziliei, Chinei, Coreii de Sud, Indiei, Indoneziei, Mexicului, Rusiei si Turciei. Cel de-al 20-lea membru este UE, reprezentata de presedintia franceza si de guvernatorul Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. La sedinta G20 – care reprezinta 85% din PIB-ul mondial si circa doua treimi din populatia globului – vor lua, de asemenea, parte directorul Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, si cel al Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick.
Pana ieri, agenda discutiilor de la Sao Paulo nu fusese stabilita oficial, insa reuniunea urmeaza sa marcheze startul negocierilor pentru refondarea sistemului financiar mondial, un fel de reeditare a Summitului Bretton Woods din 1944, care a pus bazele arhitecturii financiare internationale postbelice prin infiintarea FMI, a Bancii Internationale de Reconstructie si Dezvoltare (Banca Mondiala) si a Acordului General pentru Tarife si Comert (GATT – ca precursor al Organizatiei Mondiale a Comertului).
In ciuda crizei financiare care ameninta sa aduca o criza economica profunda in marile economii si o agravare a situatiei in tarile in curs de dezvoltare, mai ales din cauza scaderii preturilor la materiile prime, perspectiva unor rezultate concrete la reuniunile de la Sao Paulo si Washington este inca destul de indepartata. Motivul: tranzitia politica din SUA, dar mai ales viziunile net diferite ale participantilor. Europenii, alaturi de statele emergente, doresc o crestere a controlului asupra pietelor, in timp ce administratia Bush, aflata la final de mandat, incearca sa conserve cat mai mult din actualul sistem bazat pe capitalismul de tip liberal.