3 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialStarea proasta a natiunii lui Obama

Starea proasta a natiunii lui Obama

» Presedintele american, Barack Obama, a rostit ieri seara in fata Congresului SUA primul sau discurs privitor la Starea Uniunii, intr-o atmosfera politica dificila pentru administratia sa. Aflat pe o panta abrupta in sondajele de popularitate la numai un an dupa preluarea mandatului, Obama a incercat sa reia initiativa politica si sa refaca legatura cu americanii de rand dupa fiascoul electoral din Massachusetts, in care opozitia republicana l-a lasat fara majoritatea calificata din Senat. Cei mai temuti adversari ai sai raman insa economia si somajul.

Asa cum indicau consilierii Casei Albe, ieri, cu cateva ore inainte de discurs, tema principala a interventiei lui Obama in fata Camerelor reunite ale Congresului urma sa fie economia – domeniu care, in acest moment, reprezinta cea mai mare ingrijorare a americanilor de rand. Situatia dificila de pe piata muncii, unde, in ciuda masurilor anticriza, somajul se incapataneaza sa ramana la 10%, dar si deficitul bugetar imens, proiectat in 2010 la 9,2% din PIB, sunt cele mai mari provocari carora Administratia Obama trebuie sa le faca fata in acest an, cel putin pana in luna noiembrie, cand au loc alegeri legislative in care intreaga Camera a Reprezentantilor si o treime din Senat vor fi reinnoite.

Anul electoral 2010 a inceput deja dezastruos pentru Partidul Democrat. Infrangerea zdrobitoare a democratilor in fieful lor traditional, statul Massachusetts, cu ocazia scrutinului partial provocat de decesul senatorului Ted Kennedy, a anihilat dominatia acestora pe Capitol Hill, slabind considerabil spatiul de manevra al liderului de la Casa Alba. Proiecte prioritare ale presedintiei Obama, precum reforma asigurarilor de sanatate, a sistemului financiar sau proiectul de combatere a incalzirii globale, se afla sub un mare semn de intrebare, la fel ca si increderea democratilor, deja dezbinati de interminabilele dispute din jurul schitelor de lege.

In fata acestei situatii, dar si a dezamagirii tot mai accentuate a americanilor dupa asteptarile campaniei electorale din 2008, Obama urma ieri seara sa-si asume responsabilitatea pentru neimplinirile primului an de mandat, dar, asa cum subliniau consilierii sai, nu va schimba directiile generale ale politicilor sale. "Nu vreau sa ma uit inapoi la mandatul meu si sa imi spun ca am fost interesat sa imi alimentez propria popularitate", a declarat Obama intr-un interviu acordat ABC News, respingand totodata criticile opozitiei republicane, care sustine ca agenda sa politica este complet diferita de cea a cetatenilor.

Recalibrarea mesajului politic va fi insotita de un pachet de sprijin pentru clasa mijlocie – cel mai afectata de somaj –, dar si de masuri de austeritate care vor insemna inghetarea timp de trei ani a 15% din cheltuielile federale, care vor include in mod simbolic si inghetarea salariilor aparatului administrativ de la Casa Alba. Unul dintre domeniile care vor fi exceptate de masurile de austeritate va fi educatia, unde Obama intentioneaza sa mareasca cheltuielie cu 6,2% fata de anul precedent, in paralel cu o reforma pentru imbunatatirea calitatii instructiei si a performantelor institutiilor de invatamant.

» Fronda republicanilor
Incurajati de victoriile electorale in cursa pentru Senat din Massachusetts si pentru postul de guvernator din Virginia, republicanii par hotarati sa continue pe linia politica a frondei totale fata de proiectele prezidentiale, in speranta transformarii valului de nemultumire a americanilor intr-o revenire politica la alegerile din noiembrie. Primul semn al acestei tactici a fost decizia Partidului Republican de a-l desemna pe noul guvernator din Virginia, Bob McDonnell, pentru a rosti discursul-replica al opozitiei dupa interventia lui Obama din Congres. Analistii politici americani, dar si voci din interiorul opozitiei conservatoare au atras insa atentia ca, dupa victoria din Massachusetts, care le-a oferit puterea de a cenzura initiativele guvernului democrat, republicanii trebuie sa adauge frondei si opozitiei fata de propunerile lui Obama alternative legislative viabile.

Cele mai citite

5 reguli de bază în blackjack: ce trebuie să știi?

Blackjack-ul este unul dintre cele mai populare jocuri de cărți din lume, apreciat pentru combinația sa de strategie și noroc. Pentru a te bucura...

România mai face un pas spre OCDE

România a primit un nou aviz formal, în cadrul procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică Anunțul a fost făcut de...

Șacalii fac prăpăd în Delta Dunării

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării recomandă populației din zonă să limiteze accesul animalelor la hrană Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a emis o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă