12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialStare de urgenta in Georgia

Stare de urgenta in Georgia

Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, a decretat miercuri seara stare de urgenta pe o perioada de 15 zile in urma confruntarilor dintre opozantii antiprezidentiali si politie.

Pe langa interdictiile privind circulatia si adunarile in locuri publice, pe perioada starii de urgenta a fost impusa cenzura mass-media. Postul de televiziune Imedi TV, portavocea opozitiei anti-Saakasvili, nu mai emite de miercuri seara, cand trupele speciale au patruns in redactie si au oprit emisia. Imedi TV apartine oligarhului ruso-georgian Badri Patarkatisvili, unul dintre finantatorii declarati ai miscarilor de strada, si grupului News Corp. al lui Rupert Murdoch. Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a criticat inderdictiile impuse mass-media, apreciind ca acestea "nu corespund valorilor NATO". Daca Parisul a apreciat ca violentele impotriva opozantilor sunt "inacceptabile", Washingtonul s-a declarat doar "preocupat".

La randul sau, Saakasvili a acuzat serviciile secrete rusesti ca au declansat actiunile de strada violente si a anuntat expulzarea a trei diplomati rusi – Ivan Volinkin, Piotr Solomatin si Alexander Kurenkov. seful serviciilor externe ruse, Serghei Ivanov, a refuzat sa comenteze. Cert este ca modelele romanesti au succes in Georgia. Dupa ce, miercuri, opozantii i-au strigat lui Saakasvili ca va sfarsi ca Ceausescu, ieri ministerul de Interne a facut publice, pe model Remes, mai multe inregistrari audio-video in care liderii opozitiei discuta cu reprezentanti ai serviciilor rusesti diverse "aspecte ale revolutiei".

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă