Procurorul general a anuntat ca SRI, CNSAS si Ministerul Apararii sunt de acord cu solicitarea de declasificare a documentelor oficiale de la Revolutia din 1989. Fostul procuror militar Dan Voinea spune ca este vorba despre jurnalele de lupta si ordinele de zi ale militarilor, cunoscute oficial pana acum doar de procurori.
Documentele de la Revolutie urmeaza sa devina publice, sustine procurorul general, Laura Kovesi, dupa ce Serviciul Roman de Informatii (SRI), Ministerul Apararii si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) au fost de acord cu solicitarea procurorului general in acest sens. "Eu cred ca acest demers este un pas inainte in aflarea adevarului istoric. Noi, magistratii, trebuie sa stabilim doar adevarul juridic, acela care rezulta din probele administrate", a declarat Kovesi intr-o emisiune televizata, conform NewsIn. Generalul in rezerva Dan Voinea, fostul procuror militar care a instrumentat dosarele Revolutiei, ne-a explicat ca documentele la care se refera Kovesi sunt jurnalele de lupta, registrele istorice si ordinele de zi pe unitati militare. Aceste documente au fost accesibile pana acum doar procurorilor militari si civili care au lucrat la dosarele Revolutiei.
O mare parte din aceste documente au aparut deja in presa. Dan Voinea explica insa ca rostul acestui demers oficial este, printre altele, sa puna in regula dosarele Revolutiei care au ajuns deja in instanta: acestea devin publice si nu pot contine informatii clasificate. Desecretizarea mai are si un rol reparatoriu, ne-a mai spus Voinea: "Ca sa puteti intelege ce a fost la Revolutie, nu trebuie sa credeti pe cuvant un procuror sau altul, ci puteti vedea cu ochii dumneavoastra. Secretizarea crimelor din ‘89 si ale comunismului in general este un lucru care impiedica procesul de cercetare si demascarea". Fostul procuror sustine ca ordinele carora s-au supus soldatii in 1989, fie ei ai armatei sau ai altor structuri, nu au o baza legala: "Starea de necesitate in numele careia au actionat atunci nu a fost publicata in Monitorul Oficial. S-a actionat ilegal, pentru ca aceasta stare de necesitate a fost declarata doar la radio si la televizor".
Demersul Laurei Kovesi vine insa si in contextul in care mai multe asociatii ale revolutionarilor se plang la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) ca autoritatile din Romania nu le permit fostilor revolutionari sa aiba liber "acces la dosar", adica sa-l poata copia integral. Asociatia "21 Decembrie" a facut plangere la CEDO impotriva Romaniei, reclamand ca dosarele Revolutiei au fost intarziate nejustificat de justitia romana.
Liderul Asociatiei "21 Decembrie", Doru Maries, a intrat in greva foamei in urma cu aproape doua luni, reclamand ca autoritatile refuza sa trimita toate documentele din dosare la CEDO. Intr-o scrisoare deschisa, CEDO i-a cerut lui Maries sa renunte la greva foamei si sa inceteze declaratiile "inexacte si nepoliticoase". Accesul in incinta CEDO le-a fost interzis membrilor Asociatiei "21 Decembrie", pe motiv ca exercita o presiune nepermisa asupra procesului. De altfel, s-a dovedit ca intreaga agitatie provocata de asociatia condusa de Maries nu a avut la baza fapte reale, CEDO nesolicitand acte in plus de la statul roman.