UPDATE 2: Intact Media Group anunţă într-un comunicat de presa ca ziaristul „Valentin Zaschievici si-a pierdut calitatea de a reprezenta, în orice imprejurare, redacţia Jurnalul Naţional” şi că îi sesizează pe preşedintele CE şi pe Comisarul pentru Justiţie Viviane Reding în legătură cu „monitorizarea ilegală şi îngrădirea libertăţii presei”.
UPDATE: Potrivit unor surse judiciare, fostul angajat de care e vorba in comunicat este Costel Ionescu, fost şef al SRI Dâmboviţa. Acesta a fost condamnat definitiv la inchisoare cu suspendare pentru vanzarea de documente secrete ale SRI.
Costel Ionescu a devenit, în timpul procesului, vicepreşedinte al Partidului Conservator – filiala Dâmboviţa, cu atribuţii în Departamentul Anticorupţie, potrivit Hotnews.
_ _ _
Serviciul Român de Informaţii (SRI) anunţă, într-un comunicat de presă remis joi presei, că documentele interne ale Serviciului prezentate de Cotidianul.ro marţi, 14 august, sunt „copii neautorizate ale unor extrase din materiale interne, fiind rezultatul unor demersuri dispuse de persoane din fostă conducere a SRI cu responsabilităţi pe linia protecţiei instituţiei”.
Mai exact, SRI răspunde acuzaţiilor privind documentele apărute în presă, care ar dovedi spionarea redacţiei Jurnalului Naţional de către angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii. Şi mai concret, răspunde unor acuzaţii potrivit cărora un agent sub acoperire al SRI era parte din redacţia de la Jurnalul Naţional.
Din documentele atribuite SRI şi datate 23 ianuarie 2006 reiese că SRI făcea verificări despre provenienţa informaţiilor publicate de Jurnalul Naţional cu câteva saptamâni mai devreme, tot în ianuarie 2006.
Cotidianul.ro a scris că documentele ar demonstra „Poliţia politică” a serviciilor secrete. Subiectul a fost imediat preluat de trustul Intact, deţinut de familia Voiculescu.
România liberă redă comunicatul SRI în întregime:
„Pe fondul apariţiei, la data de 14 august, în mass media a unor copii după materiale ce poartă însemne ale instituţiei noastre, Biroul de Presă al SRI este împuternicit să facă următoarele precizări:
Aspectele prezentate public reprezintă cópii neautorizate, prelucrate ale unor extrase din materiale interne, fiind rezultatul unor demersuri dispuse de persoane din fosta conducere a SRI cu responsabilităţi pe linia protecţiei instituţiei, pentru clarificarea anumitor aspecte punctuale grave legate de o posibilă scurgere de informaţii clasificate din interiorul Serviciului, în contextul apariţiei unor articole de presă.
Menţionăm că măsurile de verificare întreprinse în acea perioadă s-au realizat pe fondul identificării unui fost angajat al instituţiei noastre care, în conexiune cu persoane din mass media, era implicat în activităţi având certe conotaţii penale, de resortul structurii de protecţie internă a instituţiei. În baza măsurilor întreprinse la nivelul SRI în acea perioadă (2005-2006) şi a probatoriului administrat de organele de aplicare a legii cu care s-a colaborat, fostul angajat a condamnat definitiv pentru săvârşirea unor infracţiuni privind regimul documentelor clasificate.
Pentru instituţia noastră, măsurile de prevenire a scurgerii de informaţii constituie o prioritate asumată inclusiv în raport cu partenerii şi standardele euroatlantice în materie. În acest sens, SRI va efectua, şi în cazul de faţă, verificări pentru stabilirea circumstanţelor în care copii parţiale prelucrate ale unor materiale interne au fost sustrase, deţinute fără drept şi diseminate neautorizat în spaţiul public, având în vedere că toate aceste fapte constituie potrivit legii infracţiuni contra securităţii naţionale.
Serviciul dezaprobă orice încercare de atragere a sa, prin intermediul unor foşti angajaţi, în dispute politice şi îşi exprimă hotărârea de a se menţine într-o atitudine neutră şi echidistantă.
În demersurile întreprinse, SRI acţionează cu profesionalism, în conformitate cu litera şi spiritul legii, în deplin respect al drepturilor constituţionale referitoare la libertatea de exprimare şi independenţa presei”.
Jurnalul Naţional a publicat două documente cu elemente de identificare a SRI, care ar acredita ideea că acest Serviciu face poliţie politică.