Proiectul de ordin pentru aprobarea regulamentului sporurilor in cadrul sistemului de sanatate ar putea aduce un salariu in plus personalului de la Leprozeria Tichilesti, dar ia in calcul si angajatii de la departamentele de arhiva, xerox si chiar preotii.
Desi ministerul a propus acest proiect, sindicalistii spun ca salariile de baza la care se raporteaza sporurile nu pot fi calculate. "Legea salarizarii unice nu poate fi aplicata, am incercat sa discutam cu cei de la minister, dar ne arunca de la unii la altii", ne-a declarat dl Viorel Rotila, presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara. Potrivit proiectului de ordin al Ministerului Sanatatii, cel mai mult (pana la 100%) vor primi angajatii Leprozeriei Tichilesti, personalul din morgi, personalul care participa efectiv in campaniile de prevenire si combatere a epidemiilor deosebit de grave, cei care lucreaza in compartimentele de producere a vaccinurilor, dar si cei care lucreaza cu teste HIV/SIDA. Spor mediu de 75% din salariul de baza este prevazut pentru personalul din departamentele de recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculara si neurologica, cei de la SMURD si UPU, serviciile de ambulanta sau terapie intensiva.
50-75% vor primi cei de la psihiatrie si neuropsihiatrie infantila si muncitorii care asigura supravegherea bolnavilor periculosi. Spor de 50% vor lua cei de la dializa, din blocul operator, personalul de specialitate de la punctele de transfuzii din spitale etc. De sporuri de 25% pentru conditii periculoase ar putea beneficia personalul din unitatile de urgenta neurovasculare, din unitatile de boli infectioase, de neonatologie, personalul mediu sanitar si auxiliar sanitar din salile de nasteri si cel din laboratoarele si compartimentele de analize medicale. 15% vor primi cei care lucreaza in laboratoarele si sectiile de cercetare ce produc si controleaza serurile si vaccinurile, cei care lucreaza, neprotejati, cu lasere de mare putere, personalul din laboratoarele si compartimentele de colectare a sangelui, cei de la dermatovenerologie, unde se trateaza boli transmisibile, personalul din cabinetele de boli infectioase etc. De aceleasi mariri de salariu vor beneficia si vidanjorii sau cei care curata canalele de ape uzate.
Tot 15% se acorda pentru personalul sanitar care asigura asistenta medicala in subteran si pentru asistentii maternali profesionisti care au cel putin doi copii in ingrijire. Ministerul propune mariri de 10% pentru personalul din preventoriile de pneumoftiziologie, pentru personalul din unitatile sanitare din reteaua Ministerului Apararii care lucreaza in locuri de munca aflate sub actiunea campurilor electromagnetice de radiofrecventa, dar si pentru preoti, personalul din calcatorii, spalatorii si crematorii si pentru liftieri. Doar 7% va primi personalul mediu sanitar de igiena din structurile care acorda servicii medicale ambulatorii de specialitate, spitale, sanatorii si preventorii, sau personalul din compartimentele de infectii nozocomiale, laboratoare si compartimentele de prevenire si combatere a bolilor transmisibile ori personalul din compartimentele de arhiva. 5% se prevad pentru cei care lucreaza la aparatele de multiplicat, dar si pentru cei care muncesc la minus 10ºC.