Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Neamt este la un pas de a intra in colaps financiar din cauza fondurilor insuficiente alocate in primele trei luni ale acestui an.
Asemenea tuturor furnizorilor de servicii medicale si farmaceutice din judet, SJU Neamt a primit, de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Neamt, o suma reprezentand media celor alocate anul trecut. Daca, pana la finele saptamanii trecute, stocurile de medicamente, materiale sanitare, reactivi si alte lucruri absolut necesare desfasurarii in conditii optime a actului medical erau satisfacatoare, de cateva zile situatia s-a schimbat, iar rezervele au inceput sa se subtieze. Conducerea celei mai mari unitati sanitare din judet sustine ca, in conditiile in care, pana la aparitia contractului-cadru pe 2006, sumele primite sunt mai mici decat necesarul, singura sansa de redresare financiara este reprezentata de regularizarea fondurilor, care se face, de obicei, in cursul lunii aprilie. „In baza actelor aditionale la contractul semnat, anul trecut, intre noi si Casa de Asigurari de Sanatate Neamt, noi am primit, lunar, fonduri mai mici decat necesarul. In timp ce, de la inceputul acestui an, preturile la medicamente, gaz, apa, energie electrica au crescut, costul pe caz rezolvat, in functie de care suntem noi finantati, a ramas la fel ca anul trecut. Pe de alta parte, cu toate ca, in februarie si martie, am efectuat mai multe servicii medicale decat am contractat cu Casa de Asigurari, banii nu ii primim decat atunci cand se face regularizarea trimestriala a fondurilor. In cazul in care intrarea in vigoare a contractului-cadru pe 2006 intarzie mai mult de o luna, asa cum se aude, si noi vom fi in continuare subfinantati, riscam sa ajungem intr-o situatie critica”, a declarat doctorul Stelian Ghita, directorul general al SJU Neamt.
Situatie critica
Potrivit aceleiasi surse, incepand din februarie, au fost puse in aplicare acte normative care prevedeau cresterea salariilor cu 5% la toti angajatii unitatii, alocarea de alte sporuri la anumite categorii de salariati. Sume mari de bani au fost platite de catre Spitalul Judetean de Urgenta Neamt si pentru utilitati, in cursul lunii februarie. Numai pentru consumul de gaz metan din luna februarie au fost achitate doua miliarde de lei, iar pentru energie electrica si apa – cate 600 de milioane de lei. „La ora actuala, necesarul nostru lunar este de aproximativ 32 de miliarde de lei, iar de la CAS Neamt primim doar 26 de miliarde de lei. Pana acum, salariile s-au luat la timp, bonurile de masa au fost date la timp, dar de acum incolo situatia se va schimba in rau, daca nu vom fi finantati conform necesarului. Cel mai grav este ca vom ajunge sa nu mai avem cu ce ne face treaba, sub aspectul actului medical”, a conchis doctorul Stelian Ghita, directorul general al SJU.