Cel mai mare spital din judeţ mai are materiale sanitare numai pentru urgenţe majore, dar şi acestea se vor termina într-o săptămână.
În prezent, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este asigurat doar stocul de urgenţe majore. Conducerea unităţii sanitare a făcut o comandă, însă, din lipsă de fonduri, se va asigura necesarul doar pentru o săptămână. Astfel, din 150 de medicamente au fost comandate doar 25. Este vorba de soluţii perfuzabile, antibiotice, anticoagulante, medicamente de urgenţă cardiologică şi pentru hemoragii digestive. De medicamente de ultimă generaţie nici nu se pune problema. În unele secţii lipsesc şi medicamentele de bază, cele foarte ieftine. La ultima comandă, conducerea spitalului a solicitat doar antibiotice de ultimă generaţie pentru complicaţii precum septicemiile. Un singur flacon ajunge la 40 de lei. Situaţia este critică la spital, pacienţii fiind primii care resimt acest lucru. De multe ori, au venit cu sacoşa de medicamente şi materiale sanitare de acasă, lucru care nu le-a picat tocmai bine.
Liste de aşteptare pentru operaţii
Din cauza problemelor de ordin financiar însă, veştile proaste pentru pacienţi nu încetează să apară. Mai nou, aceştia sunt trecuţi pe liste de aşteptare. Mai ales cei cu boli cronice pot aştepta şi luni de zile până să fie supuşi intervenţiilor chirurgicale. Toată această situaţie îi face pe oameni să-şi iasă din fire. Nu de puţine ori, pacienţii au dat de furcă medicilor, făcând scandal pentru că nu au fost supuşi intervenţiilor chirurgicale şi au fost trecuţi pe liste de aşteptare. „Medicii sunt presaţi de populaţie, însă în prezent listele de aşteptare nu sunt mai mari de două săptămâni. Au fost probleme mai ales cu pacienţii din alte judeţe, care vroiau să se opereze pe cord. În momentul în care au văzut că nu am aprobat intervenţiile, au fost recalcitranţi. La Chirurgie Cardio-Vasculară cheltuielile pentru anestezice, antibiotice şi spitalizare sunt foarte mari, nu avem cum să aprobăm intervenţiile chirurgicale”, a declarat dr. Liliana Tuţă, directorul medical al celei mai mari unităţi sanitare din judeţ.
Jumătate din necesar
Decontarea de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa este foarte mică. Pentru iunie s-a anunţat că se va deconta suma de patru milioane de lei, ceea ce reprezintă aproape jumătate din valoarea serviciilor medicale efectuate. Acest lucru va duce la tăierea salariilor, dar şi la liste mai lungi de aşteptare.