35 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSpecialSpitalul Judetean Constanta a pierdut sapte milioane lei

Spitalul Judetean Constanta a pierdut sapte milioane lei

» Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta a reusit "performanta" de a pierde fonduri de la stat destinate reparatiilor capitale.

» Ministerul Sanatatii a luat inapoi, la finele anului trecut, sapte milioane de lei.

» Astfel, cateva sectii, unde conditiile in care stau pacientii sunt inumane, vor ramane nemodernizate.

 

Spitalul clinic judetean de urgenta Constanta a pierdut o parte din fondurile alocate de Ministerul Sanatatii pentru reparatii capitale. Potrivit managerului unitatii sanitare, dr. Danut Capatana, Ministerul Sanatatii a luat inapoi banii care erau destinati reparatiilor la Centrul de Sanatate Mintala, la Compartimentul de Endocrinologie, dar si sumele alocate pentru amenajarea intrarii in unitatea sanitara si studiul de fezabilitate pentru sectiile de Psihiatrie de la Palazu Mare. "Este una dintre marile probleme cu care ne-am confruntat anul trecut, alaturi de proasta finantare. Pe ultimul trimestru am avut bani doar pentru salarii", a subliniat dr. Danut Capatana, managerul celei mai mari unitati sanitare din judet. Pentru ca lucrarile la sectiile mai sus amintite nu au fost demarate la timp, ministerul a retras sumele alocate. Astfel, pacientii mai au de asteptat pana vor beneficia de conditii cat de cat umane cand sunt internati in spital.

 

La sectia de Endocrinologie problemele par ca nu se mai termina. Saloanele au peretii scorojiti, geamurile nu se inchid bine, grupurile sanitare sunt departe de a arata normal, iar pacientii stau cu teama de a nu pleca acasa mai bolnavi decat in momentul internarii. Aceleasi conditii sunt si la Centrul de Sanatate Mintala, dar si la sectiile de Psihiatrie de la Palazu Mare. Ministerul a restras 7.000.000 de lei pentru ca lucrurile s-au derulat cu lentoarea specific romaneasca si in aceste cazuri.

Optimism chiar si in lipsa fondurilor
Desi i s-au retras banii pentru aceste proiecte, managerul spitalului spera ca anul acesta sa rezolve problemele la sectiile respective ale Judeteanului. "Sper sa termin ceea ce am inceput. In primul rand, vreau sa terminam Centrul de Sanatate Mintala si Endocrinologia, care arata ingrozitor, dar si partea de intrare in spital. Accesul se va face pe baza de cartela, va fi cu totul altceva. Reabilitarea spitalului este sub contract cu firma Baran si am incredere ca totul va fi in regula. Vrem, de asemenea, sa facem o reorganizare a sectiilor, pentru a le putea realoca pe cele fara activitate", a mai spus dr. Capatana.

Managerul ne-a declarat ca a ales sa activeze la Judetean deoarece a fost o provocare. Cu toate acestea, recunoaste ca este mult mai greu decat in sistemul privat. In prezent are un salariu de 5.000 de lei si o gramada de lucruri pe care si le-a propus sa le realizeze la spital. Termenul pe care si l-a declarat pentru indeplinirea obiectivelor este de cinci ani si este hotarat sa faca treaba, netinand cont de zvonurile tot mai dese privind o schimbare a sa cu un UDMR-ist.

Cele mai citite

Zone din 5 sectoare ale Capitalei, din nou fără apă caldă

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, în mai...

De azi se scumpesc gazele

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor...

Avancronica optimei de finală de la EURO 2024 dintre România și Olanda

Naționala de fotbal a României se află în fața unei performanțe istorice la un turneu final al Campionatului European, Tricolorii putând depăși pentru prima...
Ultima oră
Pe aceeași temă