17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSpitalul de Pediatrie din Bacau, fara aparatura

Spitalul de Pediatrie din Bacau, fara aparatura

De parca gravele probleme cu infrastructura si reorganizarea nu ar fi de ajuns, Spitalul Judetean de Pediatrie Bacau se confrunta in prezent si cu o lipsa acuta de aparatura necesara investigatiilor medicale. Pentru operatii se folosesc sali si instrumente de imprumut. Mai mult, cazurile grave sunt trimise la clinicile de specialitate din Iasi si Bucuresti.
Pentru ca aparatele sunt vechi, unele nefunctionabile, altele nu permit analize de finete, medicii specialisti pediatri sunt nevoiti sa apeleze zilnic la investigatiile de laborator si radiologia Spitalului Judetean de Urgenta Bacau. In ca–zul in care se inregistreaza cazuri mai grave, care necesita analize performante, in parametri eficienti, acestea sunt trimise catre clinicile de specialitate din Iasi sau Bucuresti. Desi aceste servicii costa spitalul foarte mult, recurgerea la aceste situatii-limita este absolut necesara pentru salvarea copiilor.

Majoritatea cazurilor sunt rezolvate la alte spitale

Actualul ecograf cu care este dotat spitalul este vechi de peste 15 ani, neperformant si nu are sonda adecvata pentru copii. Folosit pentru depistarea afectiunilor organelor interne, acesta face cu greu fata solicitarilor din ce in ce mai mari. Nu este exclusa nici posibilitatea ca in cel mai scurt timp sa cedeze, ingreunand astfel examinarea pacientilor prin lipsa instrumentarului necesar. Aparatul nu evidentiaza afectiunile renale si hepatice de finete, asa ca de cele mai multe ori se apeleaza la Spitalul de Urgenta. Defect este si aparatul de radioscopie al laboratorului de radiologie al spitalului, care a fost casat de mult si nu mai poate fi folosit pentru investi-gatiile plamanului si ale tubului digestiv, iar pentru depistarea malformatiilor cardiace este folosit eco-cardiograful Clinicii din… Bucuresti. Traumatismele cranio-cerebrale ajung la Clinica de Neurochirurgie din Iasi, iar pentru rezolvarea cazurilor frecvent inregistrate de corpuri straine pe traiectul laringo-traheal ar fi nevoie de un laringoscop.

Analizele medicale
se lucreaza manual

La randul lui, si laboratorul de analize medicale al Spitalului Judetean de Pediatrie necesita dotare moderna pentru investigatii rapide, eficiente si microanalizoare performante care sa permita recoltari de sange in cantitati foarte mici. „La ora actuala se lucreaza manual orice analiza, precizeaza dr. Dana Baiesu, medic-sef al laboratorului de analize medicale din cadrul spitalului. Acest lucru implica timp indelungat de lucru, cantitati mari de sange si reactivi. Un analizator automat de biochimie si unul de hematologie ar reduce cu mult aceste deficiente”. In conditiile in care se efectueaza in jur de 120 de teste pe zi, in spital nu exista aparatura necesara nici macar pentru analiza de urgenta. Din acest motiv nu se fac linii de garda si nici ture de dupa-amiaza.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă