3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecial"Spitalul de oase", in pragul falimentului

„Spitalul de oase”, in pragul falimentului

Persoanele care au nevoie de ingrijiri medicale si apeleaza la Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie Nord sunt nevoite sa se prezinte la consultatii sau la interventiile chirurgicale cu toate materialele sanitare si cele de osteosinteza ce urmeaza a fi folosite. Din cauza crizei financiare cu care se confrunta unitatea sanitara de mai bine de zece ani fondurile abia daca mai ajung pentru asigurarea minimului necesar si a materialelor de curatenie. Majoritatea mobilierului din cabinetele medicale este donat de diverse organizatii religioase si nonguvernamentale. De asemenea, si putinele medicamente existente au aceeasi provenienta.
De mai bine de zece ani Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala (SOTRM) din statiunea Eforie Nord se afla intr-o criza continua provocata de finantarea insuficienta. In acest context, cadrele medicale nu au alte solutii decat sa le ceara pacientilor sa vina pregatiti cu tot ceea ce le trebuie, incepand de la fese pana la materialele de osteosinteza. Desi pacientii dau dovada de intelegere, nu se pot gasi alte solutii pentru ca actul medical sa se poata desfasura in conditii bune. Desi sunt platitori ai asigurarilor de sanatate, bolnavii care se adreseaza „Spitalului de oase”, cum este cunoscut de localnici, nu pot beneficia, conform legii, de gratuitatea actului medical. Medicul Nicolae Mihai spune ca ceea ce se petrece este ilegal – referindu-se la obligativitatea ca pacientii sa suporte toate costurile legate de materialele sanitare si medicamente -, insa „unitatea medicala nu are fonduri pentru a achizitiona tot ceea ce ne trebuie”. Fondurile lunare primite de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta sunt insuficiente, situatia persistand inca din anul 2000.
„O operatie presupune o medicatie costisitoare deoarece atat materialele sanitare, cat si medicamentele sunt extrem de scumpe. Se fac eforturi financiare extraordinare din partea noastra, dar si din partea pacientilor nostri”, a mai explicat medicul-sef al Sectiei de Ortopedie din cadrul SOTRM Eforie Nord.

Finantare mai slaba decat anul trecut

Costul medicamentelor indispensabile pentru Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala pe anul trecut a fost de 3 miliarde de lei – aici intra doar antibioticele, anticoagulantele si calmantele. Unitatea sanitara din Eforie Sud a intrat in 2004 cu 400 milioane de lei reprezentand datorii catre furnizorii de servicii medicale. Pe anul trecut Spitalul de Ortopedie a dispus de 27,5 miliarde de lei. Conform declaratiilor directorului Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, dr. Liviu Mocanu, pe anul acesta spitalul a primit circa 23 miliarde de lei, din care doar 22 de miliarde au fost realizate prin serviciile medicale acordate. „Cu toate acestea, Casa a decontat 23 de miliarde, cu speranta ca restul de bani vina in lunile august si septembrie”, a precizat directorul CJAS. Acesta a mai declarat ca institutia pe care o conduce nu asigura decat fonduri pentru plata salariilor angajatilor, pentru materialele sanitare si medicamente. „La capitolul dotari si aparatura este problema Ministerului Sanatatii sau a Consiliului Judetean care a preluat administrarea unitatii sanitare”, a explicat acesta.

Aparatura, la pamant!

Din cauza crizei financiare investitiile in aparatura au fost stopate. Exista interventii chirurgicale care se fac sub ecran (spre exemplu, introducerea unei tije fara a fi nevoie decat de o incizie). Din nefericire, nu se mai pot efectua la sanatoriul de ortopedie din cauza defectarii aparatului numit Siremobil. „Acest aparat este stricat de mai bine de trei ani si este esential intr-un spital de ortopedie. Problema consta in faptul ca instrumentul nu este de gasit pe nicaieri. In plus, este si extrem de scump. Bolnavii care necesita operatii sub ecran sunt trimisi la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta”, a explicat medicul-sef Mihai Nicolae.

Un corp de cladire sta sa cada

Un pavilion al Spitalului de Ortopedie este pe punctul de a se darama. Corpul este situat pe o faleza de langa mare. Conform declaratiilor medicului Mihai Nicolae: „Tarmul se afla intr-o eroziune continua, iar marea este foarte aproape de acest pavilion. In curand, daca nu se iau masurile necesare, se va darama si va fi inghitit practic de apa”, a explicat medicul-sef.

Suruburile, transferate de la un bolnav la altul

Materialele de osteosinteza lipsesc cu desavarsire din cauza ca nu exista un program special pentru finantarea achizitionarii acestora. Medicul Mihai Nicolae a declarat ca materialele de osteosinteza (cum ar fi suruburile sau tijele) sunt luate de la un pacient si folosite la altul. „Chiar zilele trecute am avut o pacienta cu o fractura deschisa aproape de glezna care avea nevoie de un fixator extern. Am folosit o proteza veche de 20 de ani pe care o tot folosesc inca din studentie. Se mai strica si o repar. Asta este situatia”, a precizat medicul Mihai Nicolae.

Peste cinci mii de pacienti anual

SOTRM are in jur de 5.400 de pacienti anual. Aproape tot timpul cele 150 de paturi care pot fi folosite sunt ocupate in totalitate. Pe o sectie se efectueaza in jur de 1.400 de operatii anual, iar acestea costa in total peste 3 miliarde. Tratamentul chirurgical minim pentru un bolnav este de 280 de mii de lei pe zi si poate ajunge la circa 9 milioane pe zi, in functie de afectiune si de tipul de medicamente de care are nevoie. In nici o situatie un medic bun nu se poate rezuma doar la medicamentele minime necesare, astfel ca ziua de spitalizare se poate ridica la valoarea de minimum 400 de mii de lei pe zi.

Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă