Ca sa ajungi la Cernavoda iti trebuie cam o ora si jumatate de mers cu autoturismul. Distanta poate fi explicatia comportamentului unui medic, si nu oricare, director de spital cu importanta la nivel de judet. Daca tot e departe, de ce oare sa nu abuzezi de functia ce ti-a fost incredintata, mai ales ca nu te controleaza nimeni?! Dom' doctor Cristian Nicoara se crede la Cernavoda pe propria mosie, asa ca profita cat de mult poate de orice si oricine. Nimeni, nici un membru al personalului, de la medic la femeie de serviciu sau portar, nu are curajul sa spuna ca lucrurile nu merg asa cum ar trebui sa se intample intr-un spital. Nu ca sistemul de sanatate din Romania ar fi atat de „sanatos” incat sa crezi ca Cernavoda este o exceptie de la regula…
Exploatarea omului de catre om
Pe Florin il gasesti unde nu te astepti: face cumparaturi pentru bolnavi si personal de la chioscul de langa spital, sta de paza la poarta, pe care o deschide daca masinile trebuie sa intre in curte, este brancardier si presteaza chiar si la morga. Este cel care spala mortii, desi nu-i place. Primeste pentru acest serviciu cat pot sa dea rudele decedatului, multumite ca cineva le mai preia din poverile pe care le comporta o inmormantare. Florin Bulei este un nume care nu figureaza in registrul de evidenta a populatiei. Nu are nici un act, iar actuala conducere a spitalului s-a angajat, cu mai mult timp in urma, sa rezolve problema. Florin are statut de om bun la toate si, in consecinta, spala mortii, este trimis cu de-a sila la ferma de vaci a directorului spitalului, care a inteles ca din medicina, mai ales la Cernavoda, nu ies bani. Florin este epileptic si oligofren. Contra servicii, primeste casa si masa. Cand isi mai aduc aminte, medicii ii mai scriu cate o reteta si poate sa-si ia medicamentele ce i-ar trebui administrate zilnic. Exploatarea omului de catre om nu s-a inventat la Cernavoda, dar este cultivata de un om care ar trebui sa se comporte altfel, conform juramantului depus, fata de napastuitii sortii, doar daca nu ii considera pe toti niste animale.
Afaceri de familie cu banii statului
Ferma doctorului Cristian Nicoara de la Seimeni numai neproductiva nu se poate numi. Directorul spitalului a transformat unitatea in piata de desfacere pentru laptele pe care il dau vacile pe care (cu drag si interes!) le pastoreste. Dovada a grijii neprecupetite pentru animale, directorul si-a adus intr-o zi (asa se vorbeste pe la colturi) chiar si unul dintre viteii suferinzi, care a fost tratat cu perfuzii intr-o sala de tratamente. Poate ca acest tanar vlastar al cirezii s-a insanatosit in urma interventiei de specialitate, dar gurile rele spun ca vacile doctorului sunt bolnave, iar laptele (considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente) pe care il beau pacientii internati este… infestat. Dar ce conteaza cei cativa rataciti care-si fac veacul pe la Spitalul din Cernavoda, daca nu cumva in urma sfaturilor primite sau ca urmare a propriilor experiente nu au apelat la medicii de la Medgidia.
Ochiul de soacra
Cristian Nicoara stie cum sa tina in mana intregul personal: medicii sunt „supravegheati” atent de unul dintre colegi, care „toarna” tot ce misca prin spital. „Paracea”, chirurgul Andrei, obtine si roade de pe urma activitatii extraprofesionale. Este unul dintre putinii, in afara directorului Nicoara, care are dreptul de a face garzi, platite, dupa cum se stie, dublu si la salariu de merit. Dom' doctor Nicoara le stie pe toate: cunoaste ca oamenii pot fi cumparati. Asa ca a acordat salarii de merit bucatareselor si portarilor, dar nu pentru ca ar fi muncit pe branci, ci pentru ca ii prepara friptura si cartofi prajiti si inchid ochii, dar deschid poarta ca sa iasa masinile, incarcate cu diverse, ce iau drumul fermei directorului. In schimb, cand este vorba despre salvari, ele pot sa astepte, iar bolnavii au si murit numai pentru ca poarta s-a deschis, dar cu mare intarziere.