18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSpitalele din Constanta, date in judecata de angajati

Spitalele din Constanta, date in judecata de angajati

» Saptamana viitoare, toate unitatile sanitare din judetul Constanta care nu au acordat drepturile salariale in intregime vor fi actionate in instanta.

» Dupa Judetean, urmeaza sa fie actionate in instanta spitalele Mangalia, Medgidia si Cernavoda, unde bonurile de masa nu s-au mai acordat din martie 2009.

» Sanatoriile, printre putinele unitati care au fost fair-play cu angajatii.

Angajatii din sistemul sanitar abia mai suporta situatia in care se afla de luni bune. La nivelul judetului, sindicalistii sunt hotarati sa-si faca dreptate. De saptamana viitoare, toate unitatile sanitare care nu au acordat in intregime drepturile salariale vor fi actionate in instanta. Oamenii au hotarat pe 18 noiembrie sa-si ceara drepturile in instanta, idee care a fost preluata si la nivel national pe 19 noiembrie, cand in cadrul Consiliului National al Sanitas s-a luat aceeasi decizie. Astfel, atunci a fost initiata procedura de strangere de semnaturi ale membrilor de sindicat.

Spitalul Judetean a fost deja actionat in instanta, la finele lunii decembrie, iar in cazul in care vor castiga procesul angajatii care au semnat isi vor primi drepturile salariale restante. Urmatoarea unitate sanitara vizata este Spitalul Cernavoda, unde nu s-a acordat al 13-lea salariu, prima de stabilitate si, in plus, sunt restante la tichetele de masa din luna martie 2009. La Cernavoda, dar si la Judetean, in 2009 s-au efectuat unele modificari in ceea ce priveste echipele manageriale, astfel ca angajatii nu s-au putut bucura de stabilitate din partea conducerii. si la spitalele Mangalia si Medgidia sunt probleme la acordarea drepturilor salariale, dupa cum afirma Nicolae Manea, presedintele Sanitas, filiala Constanta. Singurele care nu au probleme la acest capitol sunt sanatoriile, care primesc cofinantarea pacientilor, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu Mare si Spitalul de Pneumoftiziologie Agigea, care reusesc sa stranga bani din cazurile de boala rezolvate, dar si pentru ca acolo exista o stabilitate a conducerii.

Probleme in intregul sistem
Anul 2010 a venit cu minusuri pentru sistemul sanitar. Cu o datorie de trei miliarde de lei – finantarea prin credite de angajament in ultima parte din 2009 – anul acesta fondurile se vor epuiza nu mai tarziu de luna iunie. "Daca nu se iau masuri rapide, Sanatatea va sta foarte rau. O problema la noi este ca avem cinci milioane de contribuabili si 22 milioane de beneficiari. In statele din UE lumea plateste, exista un principiu al solidaritatii: plateste tutorele, plateste Ministerul Sanatatii pentru copii, pentru pensionari, bugetul de pensii si asa mai departe. Daca si la noi plateste cineva pentru acesti asigurati, lucrurile se vor afla in parametri reali", a mentionat Nicolae Manea.
Pe langa problema finantarii, sistemul sanitar se lupta si cu un deficit major de personal, majoritatea unitatilor sanitare din Constanta functionand la nivel de avarie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă