18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSpitalele constantene nu fac fata numarului mare de pacienti

Spitalele constantene nu fac fata numarului mare de pacienti

» Pacientii in stare grava internati la Spitalul de Boli Infectioase Constanta sunt transferati la Judetean din cauza lipsei aparaturii.

» Ieri a mai fost transferat la Judetean un pacient suspect de gripa porcina, care sufera si de insuficienta respiratorie.

Un nou pacient confirmat cu gripa porcina, care se afla sub tratament la Spitalul Clinic de Boli Infectioase, a fost transferat ieri dimineata la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta. Barbatul, in varsta de 35 de ani, sufera de obezitate, are diabet zaharat si rinichi unic chirurgical. Din cauza problemelor legate de insuficienta respiratorie a fost transferat la Judetean, la Sectia de Terapie Intensiva, intr-un compartiment special amenajat pentru astfel de cazuri. "Saturatia de oxigen a scazut, cu masca este de 85%, de aceea a fost necesar transferul, pentru ca la Spitalul de Boli Infectioase nu exista ventilator. Am internat pacientul, imediat ce a ajuns la noi, in rezerva speciala pentru cazurile de gripa cu virusul A-H1N1.

Starea lui este buna, insa am vrut sa prevenim o eventuala agravare ca urmare a insuficientei respiratorii", a subliniat dr. Florin Stoian, purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta. Pacientul a ajuns la unitatea sanitara ieri, in jurul orei 9.00, iar cadrele medicale au decis sa fie internat pentru a se afla sub supraveghere medicala de specialitate.

Sectie de Terapie Intensiva fara aparatura
La Spitalul Clinic de Boli Infectioase nu s-au adus inca ventilatoarele, desi Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva trebuia sa devina operationala la finele lunii trecute. Potrivit reprezentantilor Directei de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii a achizitionat luna trecuta trei ventilatoare si trei monitoare pentru sectia respectiva, insa nici pana acum nu au ajuns, astfel ca bolnavii in stare grava sunt transferati la Judetean.

Directia de Sanatate Publica a obtinut luna trecuta o suplimentare de fonduri de 270.000 lei pentru renovarea sectiei de Terapie Intensiva de la Infectioase si stabilirea circuitelor functionale. In prezent, compartimentul de Terapie Intensiva de la Boli Infectioase are 10 paturi. "Avem un total de 244 paturi, cu 10 paturi la Terapie Intensiva. Directia de Sanatate Publica a facut demersuri ca sa avem aparatura necesara in vederea izolarii cazurilor de gripa severa, insa pana acum nu am primit nici ventilatoare, nici monitoare", a precizat dr. Stela Halichidis, managerul unitatii sanitare. Sectia de Terapie Intensiva are trei saloane amenajate si inca trei in curs de amenajare. Imediat dupa ce va sosi si aparatura, sectia va deveni operationala.

300 de prezentari zilnic
Intre timp, cadrele medicale de la Infectioase sunt asaltate de tot felul de cazuri. "Avem 300 de prezentari pe zi, sunt multe imbolnaviri, iar noi suntem depasiti ca posibilitati. Inainte aveam 100 de prezentari, iar acum a crescut mult numarul celor care vin la noi", a subliniat dr. Halichidis.

» Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Boli Infectioase asteapta in continuare aparatura de la Ministerul Sanatatii, pentru a-si putea trata pacientii.

» Vaccinarea, recomandata Managerul Spitalului de Boli Infectioase face un apel la populatie de a se vaccina, sustinand ca zvonurile referitoare la reactii adverse nu sunt adevarate. "Vaccinarea este singura solutie. Ne-ar ajuta si medicii de familie daca ar da pacientilor trimiteri-tip pentru gripa, ceea ce nu prea fac", a adaugat managerul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă