8.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăPoliticăSpirala discriminării vaccinați-nevaccinați ia amploare

Spirala discriminării vaccinați-nevaccinați ia amploare

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, declarase marţi că proiectul de lege privind instituirea obligativităţii certificatului digital COVID pentru personalul medical reprezintă o măsură necesară în această perioadă a pandemiei.

„Ieri, Ministerul Sănătăţii a pus în transparenţă decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE pentru personalul medical, respectiv pentru personal din IGSU şi Inspectoratul General de Aviaţie şi pentru personal din laboratoarele medicale. Este o măsură necesară în această perioadă. Este o măsură care se aplică pe perioada stării de alertă, un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern şi cu care Guvernul se va prezenta în Parlament. (…) Proiectul de lege prevede, în cazul în care persoana respectivă nu este vaccinată şi nici nu a trecut prin boală, că trebuie să prezinte conducătorului unităţii, respectiv unităţii medicale, fie că vorbim de public, fie că vorbim de privat, trebuie să prezinte aceste teste. Testele se fac pe cheltuiala proprie. „, a spus ministrul interimar.

Conform ministrului, 70% dintre medicii din unităţile sanitare din România sunt vaccinaţi anti-COVID.

Sancțiunea pentru persoanele din sistemul medical care nu sunt vaccinate, nu au trecut prin boală şi nu se testează este suspendarea contractelor individuale de muncă timp de 30 de zile, apoi ar urma încetarea contractelor de muncă. ” În cazul în care nu se prezintă, avem de-a face cu o persoană din sistemul medical care nu este vaccinată, nu a trecut prin boală şi nu se testează, atunci îi va fi suspendat contractul individual de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc şi încetarea contractului de muncă. De asemenea, proiectul de lege prevede şi sancţiuni care se aplică conducătorului unităţii sanitare în cazul în care nu respectă prevederile acestei legi”, a adăugat ministrul Cseke Attila.

Reacțiile la această nouă măsură au apărut imediat

Condiționarea exercitării dreptului la muncă al personalului din unitățile sanitare și din centrele rezidențiale de obținerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare, plătit de către angajat, este o măsură lipsită de proporționalitate și inadecvată, arată Avocatul Poporului.

„În exercitarea atribuțiilor sale constituționale și legale, Avocatul Poporului a fost sesizat în privința neconstituționalității a două proiecte de acte normative aflate în proces legislativ: Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private și Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, reglementând condiționarea exercitării dreptului la muncă al personalului care își desfășoară activitatea în cadrul unităților sanitare publice sau private și al centrelor rezidențiale, de obținerea certificatului digital al UE privind COVID-19”, transmite Avocatul Poporului.

Trebuie verificată constituționalitatea acestei măsuri

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării (CNCD) a declarat faptul că va verifica dacă obligativitatea vaccinării cadrelor medicale împotriva COVID-19 respectă Constituţia României. Acesta a declarat că în Franța acest lucru este unul constituţional:

 „În Franța, de exemplu, Consiliul Constituțional, adică Curtea Constituțională din Franța, pe data de 5 august a calificat o astfel de lege, care obliga angajații din sistemul sanitar să se vaccineze sau să se testeze pe cheltuială proprie, respectiv condiția de a i se suspenda contractul de muncă celui care nu se vaccinează sau nu se supune testării, ca fiind un act normativ constituțional. Cu excepția persoanelor care au contra-recomandare de a se vaccina. În Italia avem această obligativitate de o perioadă mai lungă de timp decât în Franța, Ungaria la fel, și acolo urmează Curtea Constituțională să se pronunțe asupra plângerilor depuse cu privire la această lege”, a spus președintele CNCD.

Totodată, AUR a depus miercuri, în Parlament, un proiect de lege privind abrogarea Legii nr. 55/2020 prin care a fost instituită starea de alertă pe teritoriul României. „Carențele acestui act normativ sunt mult prea numeroase și prea grave pentru a putea fi îndreptate printr-o revizuire a legii, astfel încât am luat hotărârea de a cere abrogarea ei, fiind unicul și cel mai potrivit mijloc prin care putem reveni în cadrul constituțional caracteristic unui stat de drept și unei democrații funcționale”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

În jocul moțiunilor de cenzură apar elemente noi, de luat în seamă.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

De ce aleg tinerii cash-ul într-o lume digitalizată

Prima generație care a crescut cu tehnologia la îndemână, preferă să aibă numerar în buzunar Un fenomen paradoxal și tot mai interesant a început să...

Studiu Cât de bine stau orașele și cartierele din România la apă curentă și căldură?

Indexul T.R.A.I. integrează atât informații obiective, obținute din surse precum Google Traffic, Google Places, Airly și Storia, cât și părerile subiective ale peste 100.000...

De ce aleg tinerii cash-ul într-o lume digitalizată

Prima generație care a crescut cu tehnologia la îndemână, preferă să aibă numerar în buzunar Un fenomen paradoxal și tot mai interesant a început să...
Ultima oră
Pe aceeași temă