24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialSpioni din tata in fiu

Spioni din tata in fiu

» Un fost agent CIA condamnat pentru spionaj in favoarea Rusiei a reusit sa isi continue activitatea chiar si din inchisoare, folosindu-se de fiul sau.

» In timpul vizitelor la inchisoare, Harold Nicholson si-a instruit baiatul in tehnici de comunicare cifrata si l-a "imputernicit" sa colecteze banii care ii erau datorati.

» Cei doi sunt acuzati de spionaj pentru un guvern strain, spalare de bani si conspiratie.

Cand i-au permis unui spion dovedit si condamnat sa isi ispaseasca pedeapsa intr-o inchisoare aflata aproape de casa, autoritatile americane nu au banuit ca il vor ajuta pe acesta sa puna bazele unei adevarate "afaceri de familie", implicandu-l pe fiul sau, a relatat CNN.
Harold Nicholson, fost agent CIA, a fost arestat in 1996, sub acuzatia ca a vandut secrete militare catre Rusia. El a fost unul dintre agentii dubli din CIA descoperiti in urma investigatiilor initiate de directorul din acea perioada al agentiei, George Tenet, care a provocat o adevarata "furtuna" in serviciile de informatii americane, dezvaluind cat de departe ajunsese infiltrarea acestora.

Cand a fost retinut, Harold Nicholson avea asupra sa 74 de documente secrete si o discheta continand informatii clasificate. Date fiind dovezile solide impotriva sa, el a pledat vinovat si, in 1997, a fost condamnat la peste 23 de ani de inchisoare, pedeapsa pe care a fost trimis sa o ispaseasca intr-o inchisoare din statul Oregon, aproape de familia sa. O mare greseala, intrucat Harold Nicholson s-a folosit de aceasta sansa pentru a-si instrui fiul, Nathaniel, in varsta de 24 de ani, in "tainele meseriei" de spion.
O ancheta a FBI si a Departamentului de Justitie a dezvaluit ca, in timpul vizitelor pe care i le-a facut tatalui sau la inchisoarea din Oregon, tanarul Nicholson a fost instruit in tehnici de comunicare cifrata prin mesaje e-mail catre un agent de legatura rus. Mai mult, intre 2006 si 2008, Nathaniel a facut cateva calatorii la San Francisco, in California, Mexic, Peru si Cipru, pentru a se intalni cu reprezentanti ai Federatiei Ruse carora le-a transmis personal informatii si de la care a primit bani si pentru datele furnizate de el, dar si in contul serviciilor facute de tatal sau. La intoarcerea in Oregon, el a impartit banii cu membrii ai familiei. Potrivit actului de acuzare, Nathaniel avea un carnetel "continand instructiuni de comunicare clandestina, cifrata, prin e-mail".

Impreuna cu tatal sau, Nathaniel Nicholson a fost acuzat de actiuni in favoarea unui guvern strain, spalare de bani si conspiratie. Punerea sa sub acuzare "arata amenintarea continua reprezentata de serviciile de informatii straine si ar trebui sa le transmita un mesaj clar altora care se gandesc sa isi vanda tara pentru bani", se arata intr-un comunicat transmis de procuratura.
Actul de acuzare descrie "o schema sinistra" de tradare pentru bani, pusa la cale de un fost ofiter cu rang inalt al CIA devenit spion,  a comentat procurorul federal Karin Immergut, citata de CNN.

Cele mai citite

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă