Stamen Stantchev, spionul-sef care a pus in pericol siguranta energetica a Romaniei, dupa cum sustine Parchetul, a fost ieri, in jurul orei 15.00, din nou la Parchet, fara a fi chemat de procurori.
In acelasi timp, au aparut insotiti de avocati si invinuitii Vadim Benyatov Don, Mustafa Oral si Mihai Dorinel Mucea, primii doi – acuzati de spionaj, iar ultimul – de tradarea intereselor economice ale tarii. Stantchev, Benyatov si Oral au stat foarte putin in biroul procurorului, care, din cauza „aglomeratiei”, i-a rugat sa revina in jurul orei 19.00.
La iesirea de la Parchet, Stamen Stantchev si-a sustinut din nou nevinovatia, spunand ca el a venit in Romania sa faca afaceri, nu spionaj, ca a adus in tara noastra circa trei miliarde de euro in cinci mari proiecte de investitii in care a fost implicat. De asemenea, Stantchev a declarat presei ca nu si-a imaginat ca este filat tot timpul de serviciile secrete si ca, in absenta sa, i s-a intrat in locuinta, de unde i-au fost ridicate copii de documente. Stantchev a afirmat ca societatile pe care le reprezinta il sustin, dar ca imaginea sa publica a fost serios afectata.
Parchetul a demarat ancheta in dosarul de spionaj si tradare din domeniul energiei si al comunicatiilor si a pus sub invinuire opt persoane, si anume pe bulgarul Stamen Stantchev, consultant al Credit Suisse First Boston, ruso-americanul Vadim Benyaton Don, vicepresedinte al aceleiasi societati, Mircea Calin Flore (cu domiciliul in Marea Britanie, pus sub invinuire in lipsa), responsabil al CSFB pentru Romania, cehul Michal Susak, fost vicepresedinte tot la CSFB, turcul Mustafa Oral, folosit drept curier, Mihai Dorinel Mucea, adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul MEC, Marius Robert Marius, director juridic, colegul lui Mucea, si Mihai Radu Donciu, consilierul ministrului Comunicatiilor. Reteaua ar fi obtinut informatiile secrete pentru a castiga licitatiile cu stiinta ministrilor Codrut Seres si Zsolt Nagy.