Știință
Un anticorp posedând potenţiale efecte terapeutice împotriva sclerozei multiple, numită şi scleroza în plăci, cea mai frecventă cauză de handicap neurologic la adulţii tineri, oferă perspective pentru un nou medicament care să lupte împotriva maladiei, potrivit cercetătorilor de la Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM) din Franţa, citaţi de AFP. Cercetătorii, a căror lucrare a fost publicată miercuri în revista specializată „Brain“, au dezvoltat acest anticorp şi l-au testat pe şoareci. Ei speră să treacă în cel mai scurt timp posibil la primele teste pe oameni.
Scleroza multiplă, care afectează creierul şi măduva spinării, este considerată o boală autoimună, deoarece sistemul imunitar, menit să protejeze organismul de agresiunile exterioare, atacă propriii constituenţi. Celulele imune, în special limfocite, duc la distrugerea tecii de mielină care înconjoară şi protejează extensiile (axoni) neuronilor, perturbând transmiterea impulsurilor nervoase.
Leziunile sub formă de „plăci“ sunt dispersate în creier şi în măduva spinării. Acestea provoacă simptome care variază foarte mult de la o persoană la alta. Cel mai adesea, boala, care afectează aproximativ o persoană dintr-o mie, se manifestă în pusee, cu apariţia unor probleme motorii, senzoriale şi cognitive, care regresează în câteva săptămâni. Dar, de-a lungul anilor, aceste simptome pot progresa spre un handicap ireversibil, potrivit Agerpres.
Tratamentele actuale reduc recurenţa şi îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor, dar nu luptă împotriva progresiei bolii.