Cea mai mare dorință a Cătălinei, o fetiță bolnavă de cancer care își petrece zilele într-un pat de spital, a fost să meargă la cumpărături în mall. Într-o zi pe care o credea obișnuită, Cătălina a fost dusă cu o limuzină la un mall din Capitală și a fost surprinsă de idolul ei, cântăreața Elena Gheorghe, alături de care a făcut cumpărături și a luat masa de prânz.
Cătălina, în vârstă de 13 ani, a fost primul copil din România pe care organizația nonprofit „Make a Wish”, l-a ajutat să își îndeplinească dorințele.
Îndeplinirea dorinței Cătălinei
Pentru prima misiune, „Make a Wish” România a rugat un medic pediatru să aleagă un copil care are nevoie de ajutor pentru a-și îndeplini o dorință. Criteriile au fost ca acesta să aibă vârsta cuprinsă între trei și 18 ani, să aibă o stare medicală stabilă, să aibă părinți între care să existe o bună comunicare, pentru că aceștia trebuie să își dea acordul, și să fie în București.
Ultima condiție a fost impusă doar la primul caz și s-a datorat timpului limitat pe care organizația l-a avut la dispoziție până la lansarea oficială în România.
Astfel, consultantul medical al organizației „Make a Wish” România a ales-o pe Cătălina, care a întrunit toate criteriile de selecție.
„Nu am întrebat dacă sau de ce părinții Cătălinei nu au dus-o până acum la mall. Dorința noastră este de a îndeplini visul copilului bolnav, așa că nu punem astfel de întrebări”, a spus managerul executiv al filialei „Make a Wish” România, Luiza Neumayer.
În afară de vizita la mall și întâlnirea cu Elena Gheorghe, Cătălina a primit o rochie de culoare mov, creată special pentru ea de designerul Stephan Pelger.
La sfârșitul zilei, fetița a spus că este fericită în proporție de 100%: „Toți copiii trebuie să fie puternici, fiindcă totul merge înainte”, a spus fetița cu convingere, după ce și-a îndeplinit cea mai mare dorință.
Criterii de selectare a copiilor
Organizația „Make a Wish România” va ajuta orice copil cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, cu condiția ca medicul curant și părinții să dea acordul pentru îndeplinirea dorinței.
Copiii vor fi selectați după ce părinții, medicii lor sau ei înșiși vor completa formularul de pe site-ul oficial al filialei. De asemenea, voluntarii „Make a Wish” vor căuta copii eligibili în spitalele din țară.
„Principalul nostru obiectiv este acela de a îndeplini cât mai multe vise, de a oferi cât mai multă bucurie copiilor și tinerilor cu afecțiuni grave. Exemplele Make-A-Wish din lume ne demonstrează că o dorință îndeplinită are puterea reală de a schimba o viață”, a spus fondatorul filialei „Make a Wish” din România, Dante Stein.
Colaborare între filiale
„Țările colaborează atunci când dorințele copiilor implică deplasări în afara țării. De exemplu, un copil a vrut să meargă în Franța, în Paris. Aici a intervenit și filiala franceză”, a explicat președintele și directorul executiv al organizației, Jon Stettner.
De asemenea, Stettner a explicat că înainte de a îndeplini dorințele, organizația vorbește cu familiile și cu psihologii, ca să înțeleagă visurile copiilor și ca să le poată transforma în experiențe memorabile.
Ambasadorii organizației din România
Ambasadorii organizației în țară sunt interpretul și compozitorul Marius Moga, actrița Oana Pellea și antreprenoarea Camelia Șucu.
Marius Moga a spus că se bucură că a fost invitat să se alăture organizației și că este importantă îndeplinirea dorințelor copiilor, pentru că, astfel, micuții vor avea mai multă putere să lupte cu bolile lor.
„Este foarte importantă speranța. Și eu, când am o piesă tristă, știu că trebuie să las o speranță la refren”, a explicat Moga.
Nu este prima dată când Marius Moga se alătură unui proiect pentru copii bolnavi. Artistul a povestit că a făcut vizite în spitale din București, cu mascote și chitare.
De asemenea, antreprenoarea Camelia Șucu a spus că participă cu bucurie și că pentru ea nu există nimic mai împlinitor decât fericirea unui copil.
În plus, Șucu a povestit că atunci când se afla în prima practică la facultatea de medicină, a întâlnit mai mulți copii bolnavi, pe care a încercat să îi ajute măcar cu gânduri pozitive.
Oana Pellea a spus că micuții bolnavi care vor beneficia de ajutorul organizației sunt adevărate „lecții de viață”.
„Lecțiile vin dispre copii înspre noi, nu invers. Ei ne învață, ei ne arată cum se poate lupta și cum se poate râde într-o boală. Sunt foarte puternici”, a spus artista.
Începutul organizației
Înființarea organizației „Make a Wish” a fost inspirată, în anul 1980, de îndeplinirea dorinței unui băiat bolnav de leucemie, în vârstă de șapte ani, Chris Greicius, care a vrut să fie polițist. Mama lui și un grup de prieteni și polițiști de la Departamentul de Siguranță Publică din Arizona i-au dăruit o uniformă completă de mărimea lui, dar și o plimbare cu elicopterul. După ce i-a fost îndeplinită dorința, copilul a căpătat mai multă poftă de viață.
Un an mai târziu, în anul 1981, a fost înființată organizația „Make a Wish”. Primul copil căruia organizația i-a îndeplinit o dorință a fost Frank "Bopsy" Salazar, în vârstă de șapte ani, diagnosticat cu leucemie. „Bopsy” a primit uniformă de pompier și o invitație în parcul de distracție Disney Land.
Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu îndeplinirea dorințelor Cătălinei și ale primilor copii ajutați de organizația „Make a Wish”.
Până în prezent, organizația, cu filiale în 50 de țări și cu peste 32.000 de voluntari, a împlinit dorințele a 350.000 de copii.
Între ambasadorii organizației, la nivel mondial, se numără președintele american Barack Obama, care a ajutat un băiat din America să devină Batman pentru o zi, interpreta Beyonce și tenismenul Roger Federer.