21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialSpectacole de familie Wagner la Bayreuth

Spectacole de familie Wagner la Bayreuth

Vineri seara, la deschiderea festivalului, directorul Wolfgang Wagner a aparut la brat cu fiica sa Katharina, care – in pofida controverselor – ramane cel mai probabil succesor la carma festivalului.

Directorul Festivalului de la Bayreuth, Wolfgang Wagner, a deschis ultimul sau festival in calitate de director intampinand oaspetii la brat cu fiica sa cea mai tanara, Katharina Wagner – cel mai probabil succesor la fotoliul de director al festivalului, dupa o batalie prelungita in privinta succesiunii. Insa nu singura, ci – se pare – impreuna cu sora sa vitrega, Eva Wagner-Pasquier.
Wolfgang Wagner, aflat in al 57-lea an de conducere a festivalului, a felicitat scurt invitatii, impreuna cu fiica sa de 30 de ani. Printre spectatorii operei de deschidere, "Parsifal", s-au numarat Angela Merkel si sotul ei, Joachim Sauer (unul dintre obisnuitii festivalului), si guvernatorul Bavariei, Günther Beckstein. "Parsifal", descrisa de Richard Wagner mai degraba ca o drama muzicala decat ca o opera, este regizata de norvegianul Stefan Herheim si dirijata de italianul Daniele Gatti, unul dintre cele mai mari nume ale momentului.

Katharina Wagner, prea tanara pentru a deveni directorul festivalului
Prin deschiderea festivalului impreuna cu fiica sa, Wolfgang Wagner a mai dat un semnal in privinta dorintei sale de a ceda conducerea celui mai prestigios festival din lume Katharinei, in pofida opozitiei familiei si in pofida semnalelor primite de la forurile culturale si de la publicul de specialitate, care vad in ea un succesor prea tanar pentru a prelua un festival de o asemenea amploare. Desi nu se bucura de sprijinul familiei, s-a speculat ca Wolfgang nu se va retrage pana nu o va lasa pe fiica sa la conducerea festivalului – sa fi reusit actualul director acest pas, de vreme ce si-a anuntat retragerea? Se mai spune ca decizia lui Wolfgang de a se retrage se leaga de moartea, in noiembrie anul trecut, a sotiei sale, care i-a fost totodata si asistent si care nu agrea prezenta Katharinei in fotoliul directorial al operei. Pe de alta parte, o decizie oficiala in privinta celui care ii va succeda nu este asteptata inainte de sfarsitul festivalului. Board-ul managerial se va intruni pe 1 septembrie.

Katharina va fi prezenta si anul acesta pe scena festivalului, cu spectacolul "Maestrii cantareti din Nürnberg", in pofida ecourilor negative pe care le-a avut reprezentarea piesei anul trecut la Bayreuth. "Nimanui nu pare sa-i fi placut spectacolul", a remarcat la acea vreme "The Telegraph", comentand ca urmasa lui Wolfgang Wagner a ajuns prea sus, mult prea repede, "cu o versiune a piesei in care toti par hiperactivi si prostuti", prin aceasta montare ea discreditandu-se partial ca posibila succesoare. Mai mult, presa a poreclit-o "Bayreuth Hilton", prin analogie cu mondena urmasa a imperiului hotelier. Pe de alta parte, scria tot "The Telegraph", ambitia a impins-o pe Katharina spre cea mai controversata piesa a lui Wagner, din care nazismul si-a facut un stindard. Montarea Katharinei Wagner a ocolit insa nucleele problematice ale operei, "apropiindu-se mai mult de o montare de circ decat de opera", in cuvintele cronicarului de la cotidianul britanic.

Katharina Wagner ar putea conduce festivalul impreuna cu sora sa vitrega
Familia Wagner conduce Festivalul de la Bayreuth inca de la infiintarea sa, de catre Richard Wagner, in 1872. Ulterior, Siegfried, fiul marelui compozitor, a preluat carma festivalului. Moartea neasteptata a acestuia a obligat-o pe sotia sa, Winifred, sa treaca la conducere. Fiind o apropiata a lui Adolf Hitler, a reusit sa-i conserve festivalului o relativa independenta artistica fata de propaganda nazista; acuzata de colaborationism, dupa razboi, a fost obligata sa demisioneze. Wolfgang Wagner, fiul acesteia si actualul director, se afla la conducerea festivalului inca din 1951, cand a reluat traditia festivalului impreuna cu fratele sau, Wieland. Dupa moartea lui Wieland, Wolfgang a devenit singurul director, in 1967. In 2001, board-ul managerial al festivalului – care include oficiali guvernamentali, federali (Bavaria) si locali (Bayreuth) – a incercat sa-l forteze pe Wolfgang Wagner sa se retraga din functie si sa o numeasca director pe fiica sa dintr-o casatorie anterioara, Eva Wagner-Pasquier (acum de 63 de ani).

 

Chiar daca are o cariera stralucitoare ca manager de opera, ea nu avea insa relatii foarte apropiate cu tatal sau. Wolfgang a refuzat insa sa demisioneze, argumentand ca are un contract pe toata viata, care ii da control asupra cladirii Operei in care festivalul este tinut. El i-a mai respins si pe cei doi copii ai fratelui sau Wieland, Wolfgang Siegfried si Nike Wagner (63 de ani), despre aceasta din urma spunand ca este nepotrivita pentru un asemenea job. Anul acesta, la sfarsitul lunii aprilie, a declarat ca se va retrage din functia de director al festivalului. El a reiterat ca ar prefera sa o vada pe fiica sa Katharina in locul sau, dar a adaugat ca nu exclude ca aceasta sa imparta conducerea cu cealalta fiica a sa, "rebela" Eva Wagner-Pasquier. Ulterior, cele doua surori au inaintat propunerea pentru o conducere comuna. 

» Transmisiile concertului
Controversatul "Maestrii cantareti din Nürnberg", in regia Katharinei Wagner, poate fi ascultat live pe internet, contra unei sume insa. Turistii aflati in Bayreuth vor putea vedea gratis cateva dintre productii, pe un ecran supersofisticat, montat tocmai pentru a atrage turistii (festivalul este unul dintre cele mai "vanate" din lume, biletele epuizandu-se cu 10 ani in avans). Radio Romania Muzical transmite in direct trei spectacole: a transmis spectacolul de deschidere "Parsifal", apoi "Tristan si Isolda", dar si controversatul "Maestrii cantareti din Nürenberg", in regia Katarinei Wagner. Pe parcursul lunii august, Radio Romania Muzical va oferi ascultatorilor, in retransmisie, ultimele patru spectacole ale festivalului: "Aurul Rinului" (3 august), "Walkiria" (10 august), "Siegfried" (17 august), "Amurgul zeilor" (23 august).

Cele mai citite

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă