21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSpătaru a părăsit arestul Poliţiei, cu două ore înainte ca instanţa să...

Spătaru a părăsit arestul Poliţiei, cu două ore înainte ca instanţa să judece propunerea de arestare

Omul de afaceri Cătălin Spătaru, cercetat pentru evaziune fiscală în dosarul cu un prejudiciu de 20 milioane euro, a părăsit, luni, arestul Poliţiei Mehedinţi, după ce ordonanţa de reţinere pe numele său a expirat, cu două ore înainte ca Tribunalul Mehedinţi să judece propunerea de arestare a sa, potrivit Mediafax.

Cătălin Spătaru a părăsit arestul Poliţiei Mehedinţi în jurul orei 12.30, plecând cu maşina avocatului său.

El nu a vrut să facă declaraţii jurnaliştilor prezenţi.

Şedinţa în care Tribunalul Mehedinţi trebuia să judece, luni dimineaţă, propunerea de arestare a omului de afaceri argeşean Cătălin Spătaru, cercetat pentru evaziune fiscală în dosarul cu un prejudiciu de 20 milioane euro, a fost amânată pentru ora 14.00, deşi ordonaţa de reţinere expiră la ora 12.00.

Potrivit avocatului lui Cătălin Spătaru, Dana Bebe, şedinţa a fost amânată în condiţiile în care dosarul se află la Curtea de Apel Craiova, unde tot luni se judecă recursul formulat de procurorul DIICOT din Mehedinţi la decizia magistraţilor Tribunalului Mehedinţi de a cerceta în stare de libertate alte şapte persoane implicate în acest caz. Cele şapte persoane au fost eliberate luni după-amiază, printre ele afându-se şi Silvian Toma, finanţatorul FC Hunedoara.

Omul de afaceri argeşean Cătălin Spătaru, cunoscut drept „regele asfaltului din Argeş”, a fost adus, luni dimineaţă, din arestul Poliţiei Mehedinţi, şoferul maşinii de Poliţie care îl transporta făcând mai multe viraje periculoase până la intrarea în Tribunalul Mehedinţi, pentru a-l feri pe omul de afaceri de camerele de filmat ale jurnaliştilor aflaţi la tribunal. La Tribunalul Mehedinţi, jandarmii au încercat să îi inducă în eroare jurnalişti, spunându-le să aştepte pe hol şi să părăsească zona de ieşire din sala de şedinţe de unde Spătaru urma să iasă.

După ce instanţa a decis să amâne judecarea propunerii de arestare, Spătaru a fost dus în arestul Poliţiei Judeţene Mehedinţi.

Omul de afaceri argeşean Cătălin Spătaru, cercetat şi dat în consemn la frontieră în dosarul privind un grup infracţional suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, a fost reţinut, duminică, pentru 24 de ore.

Procurorul DIICOT Mehedinţi a emis pe numele lui Spătaru ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, omul de afaceri urmând să fie dus. De asemenea, anchetatorii i-au confiscat omului de afaceri două maşini – un Mercedes X 6 şi un Audi A 6. Cu una dintre maşini, respectiv cu autoturismul Mercedes, Săptaru venise la audieri la DIICOT, iar cu cealaltă maşină au ajuns la DIICOT rude ale acestuia.

Omul de afaceri argeşean Cătălin Spătaru, cercetat şi dat în consemn la frontieră în dosarul privind un grup infracţional suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, s-a prezentat, duminică, la sediul DIICOT Mehedinţi.

Potrivit şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi, Petri Althamer, pe numele lui Spătaru fusese emisă o citaţie în care acesta era chemat la audieri duminică la prânz.

Omul de afaceri argeşean Cătălin Spătaru şi liderii grupului infracţional acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, Mihai Gheorghe şi Mihai Ion, au fost daţi, luni dimineaţă, în consemn la frontieră.

În urmă cu o săptămână, anchetatorii au făcut 30 de percheziţii domiciliare – 13 în localitatea Strehaia, nouă în judeţul Hunedoara, patru în municipiul Cluj, trei în municipiul Timişoara şi una în judetul Argeş – la membrii unui grup infracţional suspectaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Liderii grupării, Mihai Gheorghe si Mihai Ion, au identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, se mai arăta în comunicatul DIICOT.

În acest scop, membrii grupării au înfiinţat cinci societăţi comerciale tip „fantomă”, cu sediul în localitatea Strehaia, „acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale”, a pecizat DIICOT.

Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până în acest moment la 20 de milioane de euro.

În urma celor 30 de percheziţii au fost ridicare înscrisuri ale societăţilor de tip „fantomă”, peste 200.000 de lei, cinci maşini de lux, trei seifuri şi două arme de foc.

De asemenea, 21 de persoane, între care şi finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma, au fost reţinute pentru 24 de ore.

Tribunalul Mehedinţi a admis propunerea de arestare preventivă în cazul a patru persoane: Fănel Daniel Jianu, Florin Mihai, Ilie Mihai şi Petre Măndoiu, toţi din Strehaia. În schimb, instanţa a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă în cazul altor şapte membri ai grupării: Elena Mihai, Lucia Bimbai, Ofelia Frîncu – din Strehaia; Ioan Gabriel Tomuţă, Vasile Chiru, Cornelius Silvan Toma şi Daniel Constantin Sârbu – din Hunedoara, luând însă decizia măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 28 de zile, începând cu 28 februarie până la 26 martie inclusiv. Doi dintre cei care au primit mandate de arestare, respectiv Ilie Mihai şi Florin Mihai, din Strehaia, nu au fost găsiţi.

Cele mai citite

Klaus lovit de drona Ghinion

Bomba zilei vine de unde nu te-ai fi așteptat, având în vedere recentele derapaje ale justiției. Da, din partea Înaltei Curți de Casație...

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă