Scandalul care mocneste in institutie de cativa ani a izbucnit, ieri dimineata, cand cei aflati pe „lista neagra” au decis sa rupa tacerea. Ei au declarat ca eliminarea lor are la baza atat criterii politice, dar si „nesupunerea” fata de practicile ilegale ale sefilor institutiei de a colecta bani si produse din carne pentru frigiderele si congelatoarele acestora si ale superiorilor din minister.
Un numar de 29 de medici veterinari ramasi peste noapte fara serviciu acuza conducerea Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Timis de „epurare” pe criterii politice. Printre „disponibilizati” se afla inclusiv viceliderul de sindicat, Ovidiu Tamas, precum si specialisti cu experienta de 10-15 ani in bransa.
La limita legalitatii
Directia Sanitar-Veterinara Timis este condusa de cativa ani de Ciceronis Cumpanasoiu, unul dintre cei mai marcanti membri ai PSD din judet, candidat inclusiv pe listele acestui partid la alegerile parlamentare de anul trecut. Avand „propte” politice puternice, acesta „a taiat si a spanzurat cum a vrut”, acuza medicii veterinari. Asa se face ca 56 de doctori s-au vazut in situatia de a accepta sa lucreze la directie doar in baza unor contracte de munca pe perioada determinata, desi multi dintre ei aveau o importanta experienta profesionala.
Mai exact, din sase in sase luni, specialistii erau supusi unui examen pe post, test in baza caruia li se prelungeau contractele. „Interimatul” pe functie s-a prelungit, insa, cativa ani, desi Codul Muncii prevede ca acest gen de contracte se pot prelungi numai 18 luni, sustine Pavel Stoichescu, medic veterinar aflat pe „lista indezirabililor”. Acesta a mai afirmat ca lucreaza de 15 ani in unitate si a fost dat afara de directorul Cumpanasoiu de doua ori, in 2000, cand social-democratul a fost instalat in functie, si acum, in 2005, desi era functionar public.
„De atunci (din 2000 – n.r.) ne-au tot prelungit contractele din 6 in 6 luni”, a mai spus Stoichescu. Intre 1 si 4 iulie 2005 s-au organizat din nou testari, insa, surpriza. De aceasta data, din cei 56 de medici veterinari 29 au fost eliminati pe motiv ca n-au trecut examenul.
„Am devenit niste corupti din cauza sistemului”
„Au fost capcane. Grila a fost facuta tendentios tocmai pentru a putea scapa de cei incomozi”, au acuzat medicii. Acestia au spus ca asa-zisele subiecte au fost o bataie de joc, fiind intrebati de procentajul de gaz dintr-o bautura carbogazoasa si despre cum se face sapunul de casa, desi ei verifica, in activitatea curenta, doar calitatea carnii, gradul de prospetime si prezenta unor eventuali paraziti.
„Noi am refuzat sa mai rezolvam protocoalele sefilor nostri, iar ca sa scape de noi au gasit solutia aceasta asa-zis legala, de a ne pune sa dam concurs pe post. Toate foile de examen au fost desfacute, s-au stiut numele, iar noi care am cartit impotriva sistemului am primit note mici”, a declarat viceliderul sindicatului din cadrul DSV, Ovidiu Tamas.
Acesta a mai spus ca s-au facut ilegalitati si in privinta organizarii concursului: „niciunde in tara nu s-a facut concurs”. Anterior, si sotia acestuia a fost data afara pe motiv ca era membru PD.
Veterinarii timisoreni si-au facut abia acum curaj sa dezvaluie cum au fost obligati sa colecteze zeci de milioane de lei pentru finantarea fostului partid de guvernamant si a campaniei electorale, dar si a protocoalelor de partid, in conditiile in care aceleasi figuri vechi conduc institutiile, culmea, sub aceeasi sigla de partid.
„Toti am fost niste cersetori. Am devenit niste corupti din cauza sistemului pentru ca am fost obligati sa luam de la firme ca sa dam la cei superiori noua in ierarhia DSV”, a mai spus Pavel Stoichescu.
Mai mult, medicaul veterinar a vorbit si despre „piramida foarte bine pusa la punct” din directie, in varful careia se afla directorul executiv. „Imediat sub el vin sefii de servicii, sub acestia fiind sefii de circumscriptii, iar apoi veterinarii. Ultima veriga sunt firmele, la care eram obligati sa mergem sa cerem”, a mai spus Stoichescu. El a mai explicat ca sistemul functiona (si functioneaza inca) foarte simplu: directorul dadea ordin ca ii trebuie o anumita cantitate de carne, ordinul il dadea la cel inferior lui, si tot asa, pe scara ierarhica, pana se ajungea la veterinari.
„Noi, veterinarii, trebuia sa mergem la firme si sa cerem de la societatile comerciale pe care le controlam fara sa eliberam chitante sau alte acte doveditoare. Mai mult, toata perioada cat PSD a fost la putere, intre 2000 si 2004, am fost obligati, respectandu-se aceeasi ierarhie, sa cerem de la firme bani pentru partid. Trebuia sa adunam lunar intre 50 si 100 milioane lei si ceream acesti bani de la firme fara sa le dam vreo chitanta”, a adaugat medicul.
„La nervi, omul spune multe”
De cealalta parte, Ciceronis Cumpanasoiu a negat ca ar fi colectat prin subordonatii sai bani pentru partid. „Cred ca sunt acuze rautacioase. Unii sunt intr-o situatie delicata, iar la nervi omul poate spune multe. Nu am trimis niciodata pe nimeni sa colecteze bani pentru partid”, a declarat directorul DSV.
Deocamdata, situatia celor 29 de medici este incerta.
Pana vineri, veterinarii vor decide impreuna cu reprezentantii CNS „Cartel Alfa”, de care apartin, daca vor deschide conflictul de munca.