» Posturile cele mai bune din penitenciar se obtin pe bani grei, pe care noul ofiter si-i recupereaza apoi din tranzactii ilicite.
» Concursurile pentru diverse functii sunt doar simulacre organizate "de-a amorul artei" pentru ca la examen se prezinta un singur candidat care stie deja raspunsurile.
Fenomenul coruptiei a acaparat in tara noastra absolut toate sectoarele de activitate, spaga fiind singura limba de circulatie internationala pe care o cunoaste aproape orice roman. Se da spaga la doctor, la profesor si in multe domenii, la angajarea pe un post caldut. Constantenii sunt disperati sa prinda locuri de munca in institutii de stat, stabile si unde salariile sunt destul de bune si unde exista si promisiunea unor sume ilicite extrem de consistente. Un astfel de loc este se pare Penitenciarul Poarta Alba, unde angajarile se fac foarte greu, doar daca beneficiezi de pilele necesare si de un solid fond, sa-si spunem de investitii. Se da spaga ca sa te angajezi dar si pentru a fi avansat in grad si a capata un post mai bun. Exista unele posturi mai vanate decat altele, sectii mai lejere, birouri de la administrativ unde nu ai bataie de cap etc. Unii prefera sa fie in contact permanent cu detinutii, in special cu cei cu bani, pentru ca asa pot face unele afaceri profitabile. Exista gardieni care cumpara de afara tigari si bautura si le vand apoi pe bani grei celor care isi ispasesc condamnarile. Ei le fac acestora si unele comisioane, ii ajuta sa primeasca pachete in plus fata de cele permise de regulamentele obisnuite. Totul se face contra-cost iar riscurile de a fi prins si sanctionat sunt pentru un astfel de gardian extrem de mici, din moment ce aceasta practica este bine cunoscuta si acceptata tacit de cei din conducerea institutiei. Toate aceste "detalii" privind modul in care merg lucrurile la Poarta Alba ne-au fost confirmate de trei fosti puscariasi, de un actual gardian si chiar de catre fostul comandant al Penitenciarului, colonelul Iulian Alexandru. Acesta din urma a povestit ca a trebuit sa accepte drept colegi ofiteri care "luasera" examene dificile la Bucuresti (la sediul Directiei Penitenciarelor), desi acestia abia daca stiau sa citeasca.
Concursuri si avansari
Daca la angajare in sistem mai exista unele sanse sa mai fie acceptati cate unii si fara sa dea mita, in ceea ce priveste examenele de avansare sau incadrare intr-o noua functie situatia este mai mult decat clara. In general, persoana care trebuie sa devina sef de sectie este cunoscuta cu mult timp inainte ca acel concurs sa aiba loc. Se face tot posibilul sa nu apara intrusi la concurs sa se prezinte doar persoana protejata. Acesta sustine examenul, uneori chiar la Bucuresti si ia calificativul maxim. Ce nu se spune este ca de obicei candidatul primeste cu cateva zile inainte si subiectele, si uneori chiar si raspunsurile pe care trebuie sa le dea. Pe hartie totul este minunat, astfel incat in cazul unui control, examenul pare sa fie unul corect. " E bataie mare intre ei si se dusmanesc, dar cand sunt probleme imediat se unesc si isi fac treaba. Pe mine unul ma lasa sa iau mai multe pachete de la nevasta, dar dupa aia trebuia imediat sa cotizez" a declarat I.M. eliberat in urma cu aproape doi ani de la Poarta Alba. Fostul comandant al inchisorii spune ca cei de la Directie cunosc foarte bine practicile cadrelor si ca ofiterii de la Bucuresti apelau ei insisi la un mod inedit de a scoate bani. "Unii dintre ei au ajuns mari si s-au apucat imediat sa scoata carti despre sistem, niste prostii. Ne cereau noua prin adrese sa ne spunem parerile si le bagau apoi in carte. Ne trimiteau apoi zeci de volume pe care trebuia sa le cumparam din banii institutiei si pe care le tineam in biblioteca, simpla maculatura, ca nu le citea nimeni" a declarat Iulian Alexandru. Din moment ce chiar generalii de la Directie apelau la astfel de practici pentru a scoate bani, nu este de mirare ca afacerile de la Constanta si din alte inchisori ale tarii erau trecute cu vederea. Unii dintre cei aflati in conducerea penitenciarului sunt deja oameni de afaceri, primele operatiuni fiind facute insa datorita posturilor detinute in penitenciar. Materiale de constructie primite de institutie si folosite in alte scopuri, masinile penitenciarului trimise in curse personale, detinuti folositi pentru constructii de vile… Toate aceste nereguli si abuzuri sunt bine stiute, dar in sistem functioneaza deja "omerta" o lege a tacerii, pe care daca cineva o incalca, acela va avea doar de suferit.