25.7 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecial"Şpaga a atins cote inumane"

„Şpaga a atins cote inumane”

Mai mult de jumătate dintre bolnavii din România au dat bani „la negru” cadrelor medicale, se arată într-un sondaj comandat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID). Cele mai multe cadouri au revenit medicilor specialişti (63%), asistentelor medicale (42%) şi infirmierelor (30%). Totuşi, dintre persoanele care au oferit „atenţii” doctorilor, doar o treime au afirmat că au făcut-o la sugestia acestora, în timp ce restul au declarat că au plătit din proprie iniţiativă. Cei mai mulţi dintre pacienţi cheltuiesc între 50 şi 500 de lei anual pentru şpăgile date personalului medical.

 

România liberă a prezentat în ediţiile sale de joi şi vineri un experiment realizat cu camera ascunsă prin care am vrut să vedem dacă medicii sunt dispuşi să renunţe la plicurile cu bani de la pacienţi. Reporterii au mers incognito prin 12 spitale din ţară cu propunerea de a monta afişe care îi îndemnau pe bolnavi să nu mai dea şpagă. Opt manageri au refuzat din start ideea de a plasa în unităţile pe care le conduc mesaje de genul „Nu primim şpagă, nu luăm cadouri”, „Aici nu se primesc atenţii”, „Vi s-a cerut şpagă în acest spital/secţie? Anunţaţi Direcţia Naţioanală Anticorupţie – DNA”. În alte spitale am primit acceptul directorilor. Am reuşit să amplasăm circa 200 de astfel de imprimitare, dar au dispărut toate în mai puţin de o zi. „Experimentul arată pentru prima dată cu probe nivelul „bolii” morale de care suferă sistemul de sănătate din România. Considerăm că se impune să existe la nivelul Ministerului Sănătăţii o structură de integritate care să desfăşoare cel puţin activităţi de prevenire a şpăgii din sistem. De asemenea, e necesară realizarea unui audit de integritate la nivelul achiziţiilor publice din sectorul de sănătate”, ne-a declarat preşedintele AID, Alex Cumpănaşu.

„Sistemul funcţionează birocratic şi nerealist”

„A crescut nepermis nivelul ciubucului în sănătate. Raportul la care s-a ajuns prin mecanismele astea invizibile între ceea ce ai posibilitatea să dai şi trebuie să dai medicului este inuman. S-a ajuns la nişte sume imense”, crede dr. Dan Pereţianu, fostul preşedinte al Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor (CFSM) Acesta consideră că doctorii sunt obligaţi să renunţe la principii de salariile prea mici pe care le primesc. „Şpaga în sistemul sanitar a apărut o dată cu regimul comunism şi naţionalizarea spitalelor. Sovieticii au cerut ca funcţionarii statului să fie plătiţi prost, pentru a accepta mita şi a fi astfel mai uşor de controlat. Din păcate, după revoluţie, plăţile informale s-au extins, în loc să dispară. Dar asta pentru că nu a dispărut nici gândirea comunistă din sănătate, nu s-a schimbat cu adevărat nimic. Sistemul este clădit pe aceleaşi principii birocratice şi nerealiste”, a menţionat Dan Pereţianu.
Tocmai de aceea, crede doctorul, salariile nici nu vor creşte prea curând, pentru că fondurilor de la buget alocate domeniului nu sunt administrate eficient. „Încă din 1991, un raport realizat de un grup englez în România, recomanda mărirea salariului personalului medical de la trei la zece ori. Problema este că se face o risipă enormă de bani, pornind chiar de la crearea doctorilor. Numărul studenţilor la medicină a crescut până la 7500, în timp ce pe an, statul scoate la concurs aproximativ 2500 posturi. Practic, 5000 de absolvenţi rămân nefolosiţi, în condiţiile în care pentru fiecare se cheltuieşte din bani publici aproximativ 30.000 de euro”.
Fostul preşedinte al CFSM a remarcat că în ultimii ani au fost luate totuşi măsuri care ar fi trebuit să determine reducerea cheltuielilor spitalelor. Astfel, a fost introdus medicul de familie, s-au separat dispensarele de spitale, s-au introdus ambulatoriilor în spitale, toate acestea pentru a obţine o scădere a numărului de internări. „Dar efectul a fost exact pe dos. Astfel, dacă în 1999, în România erau 2,5 milioane de internări, acum sunt 7,5 milioane de internări. Asta în condiţiile în care în Marea Britanie sunt 8 milioane de internări, la 70 de milioane de oameni”, a menţionat dr. Dan Pereţianu.

Nu condiţionării!

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Vasile Astărăstoaie, afirmă, de asemenea, că şpaga nu va dispărea din sistem, dacă personalul medical nu va fi bine plătit. „Medicii sunt obosiţi, prost plătiţi, blamaţi şi atunci percep o asemenea campanie ca pe un atac direct asupra efortului pe care ei îl fac. Dacă un medic specialist este trecut în grila de salarizare unică sub un secretar de consiliu de o comună, reacţia medicilor e firească”, a precizat Vasile Astărăstoaie.
Acesta susţine că în toată lumea medicii primesc cadouri, dar nu condiţionează un tratament de plata informală. „Tendinţa la nivel mondial este de a opri primirea de orice fel de cadouri înainte şi în timpul actului medical. Mesajul meu către doctori e ăsta: să nu se ia nimic înainte şi în timpul actului medical”, a transmis preşedintele CMR.

Cele mai citite

Directorul de școală, demis când vrea primarul

Conform noului Regulament-Cadru, primarul și Consiliul local pot propune demiterea unui director de școală Începând cu anul școlar 2024-2025, directorii de școli pot fi demiși...

Becali intră în AUR și candidează la Camera Deputaților

Gigi Becali, patronul FCSB, a anunțat că îl va susține pe George Simion la alegerile prezidențiale „M-am alăturat AUR și îl voi susține pe George...

Două minivacanțe la sfârșit de an, dintre care una ar putea să aibă șapte zile

Guvernul ar putea acorda mai multe zile libere suplimentare în perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion, creând astfel minivacanțe prelungite pentru angajați. De Crăciun,...
Ultima oră
Pe aceeași temă