21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSosesc rachetele Patriot care vor apăra cerul României

Sosesc rachetele Patriot care vor apăra cerul României

Președintele Iohannis și Președintele Trump în 2019

 

 

În aceste zile sosesc în țară o parte din componentele primului sistem de rachete Patriot cumărat pentru Armata Română.
Potrivit unui comunicat al Ministerulul Apărării Naționale, acesta reprezintă un sistem de “rachete sol-aer cu bătaie mare care va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române”.

Anterior, în România au ajuns transporturi terestre, aeriene și maritime cu echipamente de sprijin logistic, comunicații, dispozitive de testare și de instruire prin simulare din cadrul sistemului Patriot.

 

Patriot Trainer Story

Patriot Trainer

Echipamentele și materialele primite vor fi transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia (județul Constanța), unde se vor desfășura testarea de acceptanță și recepția primului sistem de rachete. Din totalul de șapte baterii cumpărate de România, patru vor reveni Forțelor Aeriene iar trei vor fi repartizate la Forțele Terestre.

Față de planificarea inițială, acest program de înzestrare are o anumită întârziere, însă nu din vina părții române, care a plătit banii în avans. Inițial se considera că primul sistem PATRIOT va fi operațional la mijlocul anului 2020.

Acum însă, MApN precizează că “testarea de acceptanță se va finaliza în a doua parte a lunii octombrie, fiind urmată de etapa de instruire a personalului din Regimentul 74 PATRIOT pe configurația specifică echipamentelor livrate României”, după care „pe parcursul anului 2021 va continua instruirea colectivă a echipajelor, cu asistență din partea militarilor SUA, în vederea formării deprinderilor de operare și mentenanță, respectiv perfecționării tehnicilor, tacticilor și procedurilor necesare utilizării sistemului”. Cu alte cuvinte, cel mai devreme peste un an, adică în toamna anului 2021, România va avea primul detașament militar propriu dotat și apt să folosească un sistem de rachete Patriot.

“Prin intrarea în dotare a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, Armata României își va crește capacitatea defensivă și de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO”, precizează MApN.

„Armata Română nu a plecat la cumpărături. Nu intenţionăm să facem shopping cu banii de la buget. Încercăm să ducem în industria de apărare sume cât mai mari. Încercăm să relansăm industria de apărare românească. Cu aceşti bani, vrem să facem un transfer de tehnologie printr-o cooperare industriale cu firmele mari, recunoscute, din domeniul apărării”

James Mattis și Mihai Fifor, Fost ministru al Apărării

“Ultima tranșă de bani o vom folosi să plătim în avans sistemele Patriot. Deoarece banii care erau alocați pentru corvete și bateriile de coastă nefiind cheltuiți, am considerat că pot fi utilizați în acest fel, astfel încât să putem să eliberăm un pic presiunea de pe buget anul viitor și, în funcție de cum se finalizează procesele din instanță ale programului de corvete și reluarea procesului la rachetele de coastă, acestea să poată fi demarate”

 

Jens Stotelnberg și Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naționale
 
ÎNTREBĂRI ESENȚIALE

Cât de necesare sunt rachetele Patriot pentru România?
Sistemele sol – aer Patriot sunt printre cele mai performante arme americane și vor compensa, în România, numărul insuficient de avioane de luptă.

Va fi implicată și industria românească în acest program militar?
Mihai Fifor, fost ministru al Apărării, a anunțat că industria românească va primi un transfer de tehnologie, pentru a asigura mentenanța noilor sisteme de rachete.
 
Achiziționarea sistemelor PATRIOT de către România a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017, care reglementa realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevedea atribuirea acestor contracte către Guvernul SUA, pentru achiziționarea a șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configurația 3+, din producția curentă – adică noi.

Prin legea din anul 2017, România s-a decis să cumpere echipamentele majore, mijloacele de transport, materiale, piese, echipamente de mentenanță, muniție, pachetul de suport logistic inițial, echipamente criptografice și cu regim special, precum și serviciul de instruire pentru toate acestea.

Promulgarea legii a fost precedată de obținerea aprobării prealabile a Parlamentului României privind inițierea achiziției, conform OUG 114/2011, întrucât valoarea estimată a contractului depășea 100 milioane de euro. Separat, a fost necesară și obținerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente și servicii aferente  sistemelor PATRIOT sunt companiile americane Raytheon și Lockheed Martin. Se știe că ambele companii au tradiție în relațiile comerciale cu România. De exemplu, Raython a fost ales drept furnizor pentru viitoarele baterii de coastă de rachete antinavă, care vor fi livrate Forțelor Navale Române, iar Lockheed Martin este producătorul avioanelor de luptă F-16, intrate în dotarea Forțelor Aeriene ale României.

Toate aceste echipamente și sisteme trebuie să fie interconectate în România și să fie compatibile cu cele ale altor țări NATO, atât pentru viitoarele exerciții și antrenamente comune, dar mai ales pentru o ipotetică situație de război. Potrivit Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), orice agresiune asupra unui stat NATO este considerată o agresiune împotriva întregii Alianțe, astfel încât toate țările NATO trebuie să execute o ripostă comună.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă