Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a afirmat, sâmbătă, cu ocazia unei vizite la Pasajul Basarab, că în caz de cutremur sunt pregătite aproape 1.000 de locuri pentru a primi sinistraţi în caz de cutremur. El nu a spus, însă, unde sunt adăposturile respective, sugerând că nu face acest lucru pentru a nu apărea riscul ca ajutoarele ţinute pentru situaţii de urgenţă să fie furate, anunţă Agerpres.
„Păturile alea, hainele alea rămân singure acolo şi cât le-aş păzi eu de mult, nu vreau să am surprize”, a motivat Sorin Oprescu.
Primarul Capitalei le-a promis, totuşi, ziariştilor, că atunci când totul va fi gata, va invita presa să vadă adăposturile respective.
Întrebat care este procedura în caz de cutremur, cum acţionează Primăria, Oprescu a explicat că trebuie să existe posibilitatea ca persoanele rămase fără adăpost să poată fi cazate în condiţii decente câteva zile.
„Să am unde să adăpostesc 24, 48, 72 de ore, să pot să le dau să mănânce, să aibă condiţii să se spele, să se îmbrace şi aşa mai departe. (…) Aproape 1.000 de locuri sunt pregătite pentru aşa ceva”, a declarat Oprescu.
Edilul Bucureştiului a susţinut că este pregătit pentru situaţii de urgenţă, dar a ţinut să-i adreseze o rugăminte directorului Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.
„Eu îl rog să iasă ori mai des, ori mai rar, că altfel ne înnebuneşte pe toţi”, i-a transmis Oprescu lui Mărmureanu.
Primarul Capitalei a vorbit şi despre stadiul în care se află consolidarea caselor cu risc crescut de prăbuşire în caz de cutremur, afirmând că lucrurile merg greu din cauza mentalităţii oamenilor care nu vor să plece din case pe timpul lucrărilor, precum şi din cauza faptului că sumele plătite pentru consolidare sunt aşa de mari, încât cu banii respectivi s-ar putea construi o clădire nouă.
„A crescut numărul celor care le-am băgat în consolidare. Nu e uşor, e al naibii de greu. Te loveşti şi de mentalitatea oamenilor şi după ce depăşeşti mentalitatea omului de a ceda şi de a merge în locuinţele de necesitate timp de un an, un an şi jumătate, constaţi că multe din expertize sunt exagerate. În ce sens? În sensul că cu banii aia faci o clădire nouă”, a spus Oprescu.
Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat, joi, că nu se aşteaptă, în perioada următoare, la un cutremur de mari proporţii în România, dar se vor resimţi unele de intensitate medie.