Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni
Marți, în prima zi a Anului Nou pe stil vechi, ucrainenii, rușii-lipoveni, grecii și bulgarii marchează sărbătoarea prin obiceiuri tradiționale, precum sorcova și semănatul. Aceste practici s-au păstrat de-a lungul timpului și în unele gospodării ale creștinilor ortodocși de stil nou, care au celebrat Revelionul cu 13 zile mai devreme, conform calendarului gregorian.
Potrivit Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Tulcea, sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni, scrie Agerpres.
„Dimineața, copiii bulgari mergeau cu o nuielușă de alun înmugurită și primeau covrigi, nuci sau colăcei. La greci, sorcova, numită surva, era asociată cu daruri simbolice sau ritualuri legate de familie,” explică muzeografa Iuliana Titov pentru sursa citată. În comunitățile ucrainene, semănătorii aruncau boabe de grâu sau porumb în gospodării, iar grăunțele folosite erau integrate în practici de fertilitate. La rușii-lipoveni, grăunțele erau aruncate, inclusiv în cuptorul de pâine, pentru a asigura belșug.
Jocul caprei, cunoscut sub numele de Melanka în comunitățile ucrainene, este un spectacol de măști și dansuri, specific Anului Nou pe stil vechi.
Tulcea este un județ caracterizat printr-o mare diversitate etnică, cu 14 minorități distincte, printre care ruși-lipoveni, ucraineni, turci, greci și italieni. Sărbătorile comunităților etnice sunt adesea împărtășite și de către cei de altă religie sau rit.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube