» Sorana Carstea va juca azi, la Roland Garros, impotriva australiencei Samantha Stosur, pentru a intra in "careul de asi" al unuia dintre cele mai importante turnee de tenis din lume.
» Tanara de 1,75 m inaltime si 59 de kilograme, nascuta pe 7 aprilie 1990, la Targoviste, care sta acum in Bucuresti, a jucat in optimile de finala un meci epuizant cu sarboaica Jelena Jankovic, nr. 5 mondial, de departe favorita in intalnirea cu tanara noastra reprezentanta.
» Cu o vointa incredibila, Sorana a castigat dupa aproape trei ore de joc cu un incredibil 3-6, 6-0, 9-7, starnind admiratia tuturor si intrand in atentia presei de pretutindeni.
Tanara, frumoasa, tonica, cu sete de glorie, Sorana Carstea nu avea cum sa nu placa "armatei" de ziaristi prezenti la Roland Garros. Care, dupa victoria ei impotriva favoritei Jelena Jankovic, a asaltat-o cu intrebari privind atat cariera, cat si viata personala. Iar Sorana nu are nimic de ascuns.
"Sunt fericita cu jocul meu"
» Ultimele doua victorii la Roland Garros le-ai obtinut in fata unor jucatoare din Top 10. Cum te simti?
– Bineinteles ca este un sentiment senzational, dar cel mai important este ca ma simt fericita cu jocul meu. Cred ca pot mentine acest ritm si sper ca e abia inceputul.
» Care crezi ca a fost punctul- cheie al jocului tau cu Jankovic?
– In primul rand, mi-am dorit foarte mult sa castig. Poate ca in primul set mi-am dorit chiar prea mult si nu am jucat asa cum trebuie. Am fost un pic nervoasa. Dar dupa ce am pierdut primul set mi-am spus ca nu mai am nimic de pierdut. Aveam nevoie sa ma relaxez. Am facut asta pana spre sfarsitul setului trei, cand am inceput din nou sa fiu nervoasa pentru ca era un meci important pentru mine si era pentru prima oara cand jucam in turul patru la Roland Garros. Am vrut cu adevarat sa castig si cred ca am incercat sa am controlul tuturor punctelor si sa fiu cat mai agresiva.
Stimulata de Nastase, Ruzici si Tiriac
» Ai remarcat faptul ca in tribune se aflau Ion Tiriac, Ilie Nastase si Virginia Ruzici, care venisera sa te urmareasca?
– Da, cand veneam la arena l-am vazut pe domnul Nastase. Mi-a spus ca va veni la meciul meu, deci stiam ca e acolo. Virginia mi-a trimis un mesaj dupa meci. stiam ca si ea e acolo. Pe domnul Tiriac nu l-am vazut, dar ma bucur ca a fost si el in tribune.
» Pareai ca te simti confortabil pe arena centrala de la Roland Garros. Iti plac scenele importante?
– Da. Am spus mereu ca imi place sa joc pe terenuri importante pentru ca imi place sa am alaturi de mine multi oameni. Ma motiveaza. La sfarsitul meciului atmosfera a fost fantastica si mi-a placut ca publicul a fost alaturi de mine si mi-a dat energie.
» Ai avut momente cand se parea ca nu te mai ajuta picioarele. Ce ti-ai spus? Ca vei lupta pana la capat? Pana cazi jos?
– Da. Normal ca nu a fost usor la sfarsit. Am fost foarte obosita si am incercat sa raman proaspata. M-am uitat de cealalta parte a fileului si am vazut ca si Jankovic este foarte obosita. si am stiut ca va invinge cea care va avea forta mentala sa treaca peste oboseala. Asta am incercat… sa imi pastrez energia, sa lovesc mingea si sa fac puncte cat mai scurte.
» Ai dat mereu impresia ca esti la conducerea jocului, a punctelor…
– Exact. Jocul meu a fost mereu de atac, de cand am fost foarte tanara. Chiar daca uneori castig si uneori pierd puncte, am incercat mereu sa am controlul punctelor. Cand am reusit, am castigat.
Idolul ei – Steffi Graf
» Ai vorbit de perioada in care erai tanara. Dar esti foarte tanara! Ne poti vorbi despre dezvoltarea jocului tau? Care sunt modelele tale?
– Am crescut in Romania, am inceput tenisul la varsta de 4 ani. Am inceput sa joc tenis datorita lui Steffi Graf. O vedeam mereu la televizor. Am vrut mereu sa fiu ca ea cand eram mai tanara. Mi-o amintesc mereu concentrata si luand tenisul in serios.
» Cand cineva ca tine, aproape necunoscut, are o asemenea explozie la un turneu de Grand Slam, beneficiaza de o imensa atentie. Dintr-o data, lumea vrea sa iti stie povestea. Esti pregatita?
– Cred ca da. Prefer sa am rezultate si sa beneficiez de atentie in loc sa nu am rezultate si sa nu fiu in atentia publicului si a presei. Sper sa pot face fata.
» Cateva jucatoare din generatia ta, precum Wozniacki, Radwanska sau Azarenka erau in Top 20 la sfarsitul anului trecut. Te-a motivat asta gandindu-te ca aveti aceeasi varsta?
– Da. Am crescut impreuna ca junioare si ne cunoastem foarte bine. Normal ca te stimuleaza sa le vezi pe ele acolo si iti da incredere ca poti ajunge si tu langa ele. Dar pentru mine a fost mai greu pentru ca eu am vrut ca lucrurile sa se petreaca repede. Cred ca cel mai bine pentru mine, pana la urma, este sa incerc sa am mai multa rabdare si sa iau victoriile si infrangerile in acelasi mod.
» Faptul ca esti in "echipa adidas" cu Sven Groeneveld si Caroline Wozniacki este un lucru important pentru tine?
– Normal. Vreau sa spun ca nu gasesti asa ceva prea des in tenis, iar adidas are acest program care este senzational. Au facut multe pentru mine. Apoi am lucrat cu Sven Groeneveld si Darren Cahill si ei m-au ajutat mult sa progresez. Iar Caroline este cea mai buna prietena a mea din competitii. Petrecem mult timp impreuna.
» O intalnesti pe Samantha Stosur din Australia in turul urmator. stii multe despre ea, te astepti la un alt meci dificil?
– Sigur ca ma astept la un alt meci dificil pentru ca in turneu au mai ramas, in afara mea, doar sapte sportive! Toate joaca foarte bine, altfel nu ar fi fost aici. stiu ca este o jucatoare foarte buna, cu o mare experienta. Dar eu sper sa joc la fel de bine si sa raman concentrata.
Profesorii ma pot vedea la TV
» Te-am vazut jucand. Dar ce ne poti spune despre tine in afara terenului, ce fel de persoana esti?
– E o intrebare grea pentru a raspunde in numai cateva cuvinte. E greu pentru ca eu cred ca sunt un pic diferita. Am multe lucruri care imi plac in afara terenului. Sunt in ultimul an la scoala, deci inca mai studiez. Am o multime de alte lucruri care ma atrag, asa ca… E bine sa ai ceva spre care sa te indrepti atunci cand ai nevoie de relaxare.
» Cand ai inceput sa studiezi individual?
– Eu merg la o scoala normala, desi de la 8 ani tot calatoresc, din ce in ce mai mult. Dar am continuat sa merg la o scoala normala, iar profesorii stiu ca atunci cand nu sunt in clasa, particip la turnee. Acum ma pot vedea si la TV. Ei stiu ca nu sunt in alta parte, ca nu am alte activitati. In acest an o sa imi termin studiile si o sa fie mai usor.
» Esti o eleva buna?
– Incerc. Ma straduiesc.
» Ce iti place sa studiezi?
– Sincer, engleza. si geografia pentru ca trebuie sa calatoresc atat de mult si totul devine mai usor pentru mine. Imi place si limba romana. De fapt, tot ce e interesant…
» Citesti mult? Care este cartea ta favorita?
– Da, citesc mult, acum citesc autori romani pentru ca trebuie sa studiez pentru examenele mele. In timpul liber imi plac thriller-urile si cartile de actiune.
» Ai un prieten?
– Nu, nu am un prieten.
» Ai studiat de cand te afli la Paris?
– Cinstit, nu am reusit in aceasta saptamana. Am incercat sa ma concentrez asupra tenisului. Voi studia dupa ce voi termina turneul.
» Cand ai examenele?
– Inainte de US Open.
Sorana Carstea este prima jucatoare din Romania care atinge sferturile de finala ale unui turneu de Grand Slem dupa 12 ani, ultima fiind Irina Sparlea, care a ajuns pana in semifinale la US Open, in 1997. La Roland Garros, ultima romanca ajunsa in sferturi a fost actualul presedinte al Federatiei de Tenis, Ruxandra Dragomir, in 1997, cand a fost invinsa de cea mai buna prietena a sa din circuitul feminin, croata Iva Majoli. Sorana a fermecat deja lumea tenisului. Sa speram ca diseara, Samantha Stosur se va afla si ea pe lista invinselor Soranei de pe arena pariziana, lista pe care pana acum se afla Carly Gullickson (invinsa cu 6-4, 6-2), Alize Cornet (favorita nr. 21, 6-3, 6-2), Caroline Wozniacki (favorita nr. 10, 7-6, 7-5) si Jelena Jankovic (favorita nr. 5, 3-6, 6-0, 9-7).
Samantha Stosur, greu de invins
Si adversara de azi a Soranei din sferturi a facut cel mai bun Roland Garros din cariera, Samantha Stosur fiind, dupa 21 de ani, prima jucatoare din Australia care a ajuns in aceasta faza a turneului, dupa Nicole Provis in 1988. Printre invinsele sale din aceasta editie a concursului parizian se numara jucatoare foarte bine cotate, ca Schiavone sau Dementieva, jucatoarea in fata careia s-a inclinat in turul trei al primului turneu de Grand Slam al anului, Australian Open.
Australianca de 25 de ani a debutat in tenisul mare in 2003, cu wild-carduri primite la Melbourne si Wimbledon, apoi cu punctele stranse in circuitul australian si turneele ITF, anul urmator a facut pasul in Top 100. In urmatorii trei ani a ajuns si a fost o prezenta constanta in Top 50, dupa care in partea a doua a anului 2007 a venit un declin, care a coborat-o dincolo de pozitia 150 in clasamentul WTA. A revenit la turneele ITF si a inceput din nou sa urce in top, iar din vara anului urmator a revenit in elita tenisului pentru a ajunge la pozitia actuala in ierarhia tenisului feminin, 32. Nu a castigat pana acum nici un turneu WTA, dar a jucat patru finale, Praga, Gold Coast si Sydney in 2005 si Seul in 2008, iar de trei ori s-a oprit in semifinale, la Gold Coast in 2004, New Haven in 2006 si la Eastbourne in 2008. Anul acesta a obtinut victorii la jucatoare
foarte bine clasate, cea mai importanta fiind cea la numarul 1 mondial, Dinara Safina, 6-1 6-4 la Miami.
PRIMELE SEMIFINALISTE
Dinara Safina (Rusia), principala favorita a turneului de la Roland Garros, a fost ieri prima care a obtinut calificarea in semifinale dupa ce a invins-o pe Victoria Azarenko (foto) in trei seturi, 1-6, 6-4, 6-2. Ea va juca in semifinale cu Dominika Cibulkova din Slovacia, care a invins-o pe Maria sarapova. A doua semifinala se va decide azi cand, pe langa jocul Carstea – Stosur, are loc si meciul Serena Williams – Svetlana Kuznetova, invingatoarele acestor partide urmand a juca intre ele.
Ieri am aflat si numele primului semifinalist la masculin: viitorul adversar al jucatorilor romani in Cupa Davis, suedezul Robin Soderling. Cel care l-a trimis acasa pe Rafael Nadal in turul doi a trecut usor in sferturi de Nikolai Davidenko, cu 6-1, 6-3, 6-1.