Compania Sony a declarat că a găsit un mesaj ascuns în codul virusului folosit în recentul atac informatic. Compania a mai precizat că încă nu s-a aflat numele persoanei care a furat informaţiile a peste 100 de milioane de clienţi Sony, potrivit Wall Street Journal.
Datele personale ale clienţilor Sony care aveau conturi online pentru jocurile oferite de companie au fost furate de un hacker. Într-un mesaj transmis miercuri, Sony a spus că hackerul nu a lăsat nici o urmă, singurul indiciu fiind un fişier numit „Anonimus” în care scrie „noi suntem legiunea”, sloganul unui grup de „paznici ai internetului„. Sony a mai spus că în timp ce hackerii furau informaţiile clienţilor de pe serverele sale, ei se luptau cu un alt atac care le-a dezactivat site-urile.
Anonymous, care a atacat şi site-urile unor firme de cărţi de credit în decembrie 2010, a declarat că va ataca Sony datorită unui proces pe care compania l-a iniţiat impotriva unui hacker renumit, şi anume George Hotz. Gruparea şi-a asumat răspunderea pentru dezactivarea site-urilor deţinute de Sony, dar a negat implicarea în furtul datelor personale. „Dacă cei implicaţi în dezactivarea site-urilor au fost complici sau pur şi simplu a fost o coincidenţă care a acoperit acţiunile unui hoţ inteligent, poate nu vom ştii niciodată”, a spus Sony.
Barrett Brown, un bărbat din Texas care susţine că face parte din Anonymous a spus că nu există nici o dovadă că grupul a fost implicat. „Nu există nici un motiv pentru care s-ar putea spune că Anonymous a făcut asta”, a spus el.
Sony, victima celui mai bun hacker
Procurorul general din New York, Eric Schneiderman a emis astăzi citaţii pentru Sony în care i se cere companiei să elibereze documentele legate de sistemele sale de securitate.
Sony a oferit mai multe informaţii despre atac într-o scrisoare pe care a trimis-o parlamentarilor ca răspuns la cererea formulată de un comitet de examinare a confidenţialităţii informaţiilor personale. În scrisoare, compania menţiona că a fost „victima unui atac informatic foarte bine pus la punct, foarte profesional şi sofisticat care a fost creat pentru a fura informaţii personale care vor fi folosite în scopuri ilegale.”
Compania lucrează împreună cu FBI din 22 aprilie pentru rezolvarea acestui caz, colaborare care i-a făcut să înţeleagă cum a fost realizat atacul. Însă Sony nu a oferit nici o informaţie în privinţa modului în care ar putea fi folosite aceste informaţii pentru a ataca alte firme cu reţele similare celor folosite de Sony.
Procurorul general al Americii, Eric Holder a declarat miercuri, în timpul unei şedinţe a senatului, că Ministerul de Justiţie a deschis o investigaţie în acest caz, adăugând că este un subiect „căruia îi acordăm o atenţie sporită„.
Sony a mai specificat că 77 de milioane de conturi ai utilizatorilor reţelei PlayStation au fost compromise. Acestor victime se mai adaugă 24 de milioane de conturi de pe alte reţele Sony. pentru că şi întreaga reţea Sony Online Entertainment a fost afectată.
De asemenea, atacul a permis furtul datelor referitoare la informaţii legate de cardurile de credit sau debit a 12,3 milioane de utilizatori ai reţelelor PlayStation, precum alte altor 5,6 milioane de utilizatori din America.
La întrebarea dacă a aflat cine este vinovatul pentru aceste atacuri, Sonu a răspuns într-un sigur cuvânt: Nu.