Peste jumătate dintre bucureşteni – 65 % – nu sunt de acord cu desfiinţarea sectoarelor Capitalei şi cu trecerea administrării în seama Consiliului General şi a Primăriei Capitalei, relevă un sondaj realizat de CCSB şi comandat de Asociaţia Pro Democraţia, potrivit Agerpres.
Dinte cei 65%, 56% sunt total împotrivă şi 9% oarecum împotrivă.
29% dintre cei care au răspuns sondajului sunt de acord cu desfiinţarea sectoarelor capitalei (19% total de acord şi 10% oarecum de acord), iar 5% nu ştiu şi nu au răspuns.
Potrivit studiului, 70% dintre bucureşteni sunt mulţumiţi de activitatea primarului general (50% destul de mulţumiţi şi 19% foarte mulţumiţi), iar 25% nemulţumiţi. Nu ştiu şi nu au răspuns 5%.
În ceea ce priveşte activitatea primarului de sector, 65% s-au declarat mulţumiţi şi 32% nemulţumiţi, iar 3% nu au ştiu şi nu au răspuns.
Primarul sectorului 1 este apreciat de 79% dintre locuitorii acestei zone, edilul din sectorul 2 este apreciat de 67% din cei intervievaţi, de activitatea primarului din sectorul 3 sunt mulţumiţi 72%, edilul din sectorul 4 este apreciat de 84%, primarul sectorului 5 a întrunit 47%, iar cel din sectorul 6 44%.
35% dintre respondenţi cred că lucrurile în Bucureşti merg mai prost ca înainte, 35% mai bine ca înainte, 26% la fel ca înainte şi 4% nu au ştiu şi nu au răspuns.
Potrivit studiului, 38% dintre cei chestionaţi consideră că Primăria Generală gestionează mai bine banii bucureştenilor, 33% susţin că primăria de sector ar trebui să administreze aceşti bani, 11% niciuna şi 19% nu au ştiut şi nu au răspuns.
67% dintre respondenţi au afirmat că primăria de sector rezolvă mai bine problemele în cartier, 14% Primăria Generală, 10% niciuna şi 8% nu au ştiut şi nu au răspuns.
72% dintre participanţii la sondaj au spus că este mai bine ca cetăţenii să participe la luarea deciziilor locale, pentru că ei ştiu mai bine de nevoile zonei în care locuiesc, în timp ce 22% cred că este mai bine ca cei din administraţia locală să ia deciziile. 6% nu au ştiu şi nu au răspuns.
Sondajul mai arată că 51% dintre cetăţeni vor ca administraţia să organizeze referendumurile, iar 37% chiar cetăţenii. 12% nu au ştiu şi nu au răspuns.
70% dintre cei chestionaţi consideră că în urma referendumului ar trebui aplicată acea decizie, iar 20% susţin că ar trebui aplicată hotărîrea luată de primărie.
Studiul realizat de CCSB arată că 87% dintre respondenţi consideră că nu sunt consultaţi în ceea ce priveşte deciziile legate de cartierul lor, 11% că sunt consultaţi şi nu au ştiut şi nu au răspuns 2%.
60% dintre respondenţi sunt destul de mândri şi foarte mândri că locuiesc în Bucureşti, 38% puţin mândri, iar 2% nu au ştiut şi nu au răspuns.
Studiul a fost realizat în perioada 20-24 ianuarie pe un eşantion de 1010 persoane, telefonic. Sondajul are o marjă maximă de eroare de plus/minus 3,1%. A