18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSondaj BCS: Basescu este politicianul care poate reduce coruptia

Sondaj BCS: Basescu este politicianul care poate reduce coruptia

Potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetari Sociale,  34,7% dintre romani considera ca presedintele Traian Basescu este  politicianul care poate contribui cel mai mult la reducerea coruptiei.
Potrivit rezultatelor sondajului, realizat in perioada 21-27 mai, seful statului este urmat Gigi Becali (5,5%), Corneliu Vadim Tudor (5%), Monica Macovei si Mircea Geoana (2,6%), Theodor Stolojan (2,2%).
Dintre cei chestionati, 15,1% cred ca niciun politician nu poate contribui la reducerea coruptiei. Sursa citata mai precizeaza ca mai bine de jumatate dintre cei chestionati (51,8%) considera ca presedintele Basescu nu a abuzat de pozitia sa intervenind in treburile Parlamentului si ale Guvernului. De asemenea, 56,1% dintre romani cred ca seful statului nu a incalcat Constitutia, iar  
31,1% dintre intervievati apreciaza ca Traian Basescu a abuzat de pozitia sa intervenind in treburile Parlamentului si ale Guvernului, iar 27,9% ca a incalcat Constitutia. In opinia a 54,4% dintre respondenti, relatia dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu va fi mai proasta, dupa referendumul din 19 mai, iar 28,7% considera ca relatia va ramane la fel, iar pentru 7,6% va fi mai buna.
Cat despre relatia dintre seful statului si Parlament, 38% dintre cei intervievati cred ca va fi mai proasta decat pana acum, 34,6% apreciaza ca va ramane la fel, in vreme ce 18,2% considera ca va fi mai buna.
Pe de alta parte, imaginea lui Traian Basescu pe plan international se va imbunatati dupa referendumul din 19 mai, considera 38,1% dintre repondenti. Pentru 53% dintre cei intervievati, lui Traian Basescu cel mai bine i se potriveste functia de presedinte, 10% il vad premier.
41,3% dintre repondenti prefera ca forma de guvernamant republica prezidentiala, 26,3% – republica parlamentara, 7,3% – monarhia constitutionala. Pentru o alta forma de guvernamant opteaza 1,8% dintre cei chestionati, iar 7,3% nu stiu.
Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1.293 persoane in varsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, interviurile avand loc in 93 orase si sate din 41 judete.
Eroarea statistica este de 2,9%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă