10.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialSomn linistit pentru bihoreni

Somn linistit pentru bihoreni

Bihorenii care sufera de sindromul de apnee in somn sau de alte boli care afecteaza calitatea somnului au la dispozitie, din aceasta saptamana, un laborator specializat in diagnosticarea si tratarea acestor afectiuni. Spitalul de Pneumoftiziologie din Oradea are de ieri un laborator modern de somnologie. In tara mai exista sase astfel de laboratoare.
Medicii specialisti folosesc pentru diagnosticarea afectiunilor un aparat, care costa intre 6.000 si 7.000 de euro. "Pentru inceput am inchiriat aparatul pana la sfarsitul anului. Daca merge si sunt pacienti atunci probabil ne vom dezvolta la trei sau patru paturi", a declarat Dacian Foncea, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie. Inchirierea aparatului costa 1.500 de lei lunar, dar pacientii nu vor plati pentru investigatii. "Am negociat cu CJAS sa ne deconteze 44 de lei pentru o consultatie. Costurile nu sunt acoperite cu aceasta suma, dar daca vor exista cereri vom renegocia aceasta suma", a mai spus managerul spitalului.
Pentru un diagnostic exact, pacientii trebuie sa se interneze pentru o noapte in spital. "Pentru diagnosticare este necesar ca pacientul sa petreaca doar o noapte la noi in laborator, noapte in care, cu ajutorul unui aparat performant, vom monitoriza anumiti parametri in timpul somnului, iar dimineata medicul specialist ii va analiza, prescriind tratamentul", a explicat Dacian Foncea.
Pacientii care sufera de afectiuni mai grave vor trebui sa urmeze un tratament mai costisitor, care nu este inca decontat de CJAS. "Daca este vorba de cazuri mai usoare, atunci tratamentul se va axa pe o igiena a somnului, dar in cazurile grave e nevoie de acel tratament mecanic cu ajutorul unei masti ce trebuie aplicata la nivelul fetei pacientului in timpul somnului. Din pacate, in acest caz, tratamentul dureaza toata viata", a precizat doctorul Chira Irvin. Masca mentine caile respiratorii deschise in timpul somnului, astfel incat sa nu scada cantitatea de oxigen din sange.

Sindromul de apnee in somn

Cei care sunt afectati de Sindromul de apnee in somn au un somn agitat in timpul noptii, neodihnitor, cu intreruperi ale respiratiei, sforait zgomotos si cu treziri frecvente. Din aceasta cauza, in timpul zilei ei nu sunt foarte activi, sunt extrem de obositi si somnolenti, ceea ce duce, de multe ori, la accidente rutiere, de munca ori casnice. Apneea in somn netratata duce, insa, si la complicatii ale tensiunii arteriale, afectiuni cardiace sau atac cerebral, care pot determina, in final, decesul bolnavului.

Cele mai citite

Wall Street a înregistrat creșteri de peste 20% în 2024: Entuziasmul pentru AI impulsionează piața

Indicele american S&P 500 a înregistrat o creștere anuală de 23,3% în 2024, marcând al doilea an consecutiv cu o performanță de peste 20%. În...

Piața mondială a petrolului, bine aprovizionată în 2025, conform AIE

Cererea de petrol este prognozată să crească ușor mai mult, decât se estimase, în special pentru măsurile economice recente, adoptate în Asia Agenția Internațională pentru...

Ford va rechema 20.000 de SUV-uri hibrid, din cauza problemelor legate de baterie

Rechemarea include anumite vehicule Ford Escape și de lux Lincoln Corsair, modele din 2020 până în 2024 Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă