Compania „Sometra” SA, cunoscutul producator sibian de metale neferoase, a primit avizul de mediu pentru depozitele de zgura amenajate in vecinatatea platformei industriale pe care o detine pe malul raului Tarnava Mare din orasul Copsa Mica.
Agentia Regionala de Protectia Mediului (ARPM) a emis acest aviz dupa ce societatea, controlata de grupul grecesc „Mytilineos Holdings”, a realizat toate investitiile in tehnologii nepoluante necesare functionarii ecologice a depozitului de zgura. Totodata, pana in 22 ianuarie, publicul interesat mai poate depune contestatii argumentate, dupa care avizul va intra in vigoare, conform legislatiei actuale privind protectia mediului.
Daca avizul ramane in vigoare, „Sometra” va putea depozita zilnic, vreme de aproximativ 20 de ani, circa 170 de tone de zgura provenita din arderea minereurilor de metale neferoase prelucrate in cadrul companiei.
Module pentru 120.000 de tone
Depozitul este amplasat pe platforma industriala proprie, la malul stang al raului Tarnava Mare, la nord-vest de halda actuala pentru deseuri. Amenajarile includ doua sectiuni cu o capacitate de depozitare de pana la 60.000 de tone fiecare, ce vor putea acumula cantitatea maxima in circa doi ani, dupa care va urma o noua etapa de dezvoltare.
Din cele trei variante de amplasament propuse de tehnicienii firmei „Sometra”, specialistii de mediu au apreciat ca varianta celor doua module este cea mai potrivita. „Depozitul nou se afla la peste 900 de metri distanta de primul bloc de locuinte din oras, este intr-o zona in care curentii de aer atrag precipitatiile catre albia raului, iar retelele de utilitati necesare desfasurarii activitatilor de depozitare si statia de tratare a apelor uzate folosite in cadrul societatii se afla si ea in imediata apropiere a amplasamentului.
Terenul pe care a fost amenajat depozitul este stabil, iar in conditiile impermeabilizarii sale, riscul infiltratiilor de substante poluante in sol este inexistent”, se arata in raportul tehnic alcatuit de inginerii companiei „Insemex” SRL Petrosani, realizatorii proiectului.
Pe de alta parte, oficialii ARPM au anuntat ca in situatia in care vor aparea contestatii argumentate, procedura de avizare a depozitului de zgura de la Copsa Mica va fi reluata punctual in functie de elementele concrete ale contestatiilor. Nici o contestatie asupra avizului nu a fost depusa pana acum la sediul APM, astfel ca este posibil ca din 22 ianuarie, acest segment de investitii pentru eliminarea poluarii la „Sometra” Copsa Mica sa intre in legalitate.