Deşi restrictivă din multe puncte de vedere, o locuinţă de dimensiuni mici poate fi amenajată în orice stil.
Trucurile şi ponturile pentru acest gen de amenajare sunt deja clasice, însă pentru fiecare caz în parte imaginaţia şi creativitatea designerului sau a proprietarilor constituie cheia succesului.
Secretul constă în găsirea unor soluţii inteligente de utilare şi decorare, astfel încât spaţiul să fie funcţional, dar aerisit, iar locuinţa să fie confortabilă.
Trucuri clasice
O soluție este folosirea mobilierului modular şi multifunctional, a oglinzilor, sticlei, precum şi a finisajelor lucioase. Renunţarea la uşi poate fi de asemenea o idee bună. Mobilierul trebuie să fie de dimensiuni mai mici şi mai degrabă funcţional şi în stil minimalist decât masiv şi încărcat. De exemplu, o idee este folosirea de scaune fără braţe.
Finisajele şi accesoriile sunt de asemenea foarte importante în amenajarea spaţiilor mici. Culorile fac un spaţiu să pară mai mare sau mai mic, mai larg sau mai îngust, mai luminos sau mai întunecat. De aceea, albul este cea mai indicată soluţie pentru zugrăvirea pereţilor.
Spaţiul nu trebuie încărcat. Evitați draperiile și perdelele din materiale grele – elegante, dar pretenţioase. Este mai bine ca spaţiul să fie aerisit, cu imprimeuri care să dea senzaţia de proaspăt.
Iluminatul trebuie să fie destul de puternic, iar decoraţiunile să nu încarce spaţiul în mod suplimentar.
Dacă acestea sunt idei generale pentru amenajarea şi decorarea locuinţelor de dimensiuni mici, desigur că există trucuri şi ponturi pentru fiecare cameră în parte, de la living şi dormitor la băi şi bucătării, fiecare cu probleme specifice. Holurile, balcoanele, terasele şi chiar grădinile de dimensiuni mici au nevoie la rândul lor de soluții de amenajare inteligente.
Cum „mărim“ grădina
La sfârşitul verii, când vremea este încă frumoasă, putem prelungi senzația de vacanță petrecând timp în grădină. Dar dacă grădina este mică, o putem face mai mare? Iată câteva idei.
Vopsiţi zidurile sau gardul într-o culoare pală. În spaţiile mici, lemnul şi cărămizile absorb lumina şi întunecă zonele. Vopseaua albă sau în tonuri foarte deschise reflectă lumina şi luminează spaţiul.
Plantaţi flori cu puternic efect decorativ. Cea mai bună soluţie este să cultivaţi un numar mic de plante, dar cu impact maxim. Aveţi grijă ca grădina să nu devină supraîncărcată cu plante. Dezvoltaţi grădina pe verticală pentru a înfrumuseţa un gard sau un perete gol. O astfel de grădină pe verticală poate avea forme interesante şi originale, poate fi realizată cu buget mic într-un timp scurt – de exemplu, prin utilizarea materialelor reciclate sau obiectelor vechi, un corp de mobilier care nu-şi mai poate îndeplini rolul inițial, cum ar fi un bufet de bucătărie.
Creaţi un iluminat artificial folosind corpuri fixate pe ziduri. În sfârşit, puteţi utiliza şi trucuri mai sofisticate, ca de exemplu, utilizarea de oglinzi sau uşi false, acestea având capacitatea de amplificare a spatiului.
Tips&Tricks: Idei pentru apartamentele comuniste
Designer Iulia Iuga-Dohmen; www.inspireddesign.ro; e-mail: iulia@inspiredesign.ro
Apartamentele construite în timpul regimului comunist au ponderea cea mai mare din totalul locuinţelor din ţară. Chiar dacă prezintă un număr mai mare de camere, acestea au aceleaşi caracteristici specifice spaţiilor mici.
În special bucătăriile şi băile sunt mici şi nefuncţionale, spaţiile de depozitare fiind de asemenea în suferinţă.
Apartamentul de bloc pare a fi locuinţa perfectă pentru un cuplu tânăr, fără copii. Însă, pe masură ce familia se măreşte, apare o nouă problemă: lipsa spaţiului.
Utilarea spaţiilor mici pare, la prima vedere, o corvoadă. Suprafaţa redusă este percepută ca un dezavantaj major, care reduce semnificativ posibilităţile de amenajare. Ideea este de a renunţa la modul de a utila locuinţele mici după aceleaşi reguli şi obiceiuri de amenajare a celor mari. Este important să fie găsite soluţii de amenajare adaptate spaţiului respectiv.
Nu toate apartamentele mici de bloc au aceeaşi compartimentare, aceleasi dimensiuni ale ferestrelor sau aceeaşi orientare. Aceste detalii sunt importante în stabilirea paletei cromatice, în poziţionarea mobilierului sau a corpurilor de iluminat. De exemplu, chiar şi într-un apartament minuscul pot fi utilizate culori închise sau finisaje „hard“ – piatră, cărămida etc. – dacă încăperile beneficiază de ferestre mari şi, prin urmare, de multă lumină naturală.
În al doilea rând, trebuie luate în considerare necesităţile familiei şi stilul ei de viaţă. Dacă membrii familiei dispun de foarte multe lucruri – cărţi, haine, încălţăminte etc. –, planul de amenajare trebuie să pornească de la conceperea a cât mai multe spaţii de depozitare. Acest lucru este valabil şi în ceea ce priveşte gradul de utilizare a încăperilor.
În ceea ce priveşte apartamentele vechi se pot identifica anumite tipologii, ceea ce poate simplifica găsirea unor soluţii comune privind mobilierul şi accesoriile.