4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialSolidari cu mizerabilii

Solidari cu mizerabilii

Cu mai mult timp in urma, un ziar german a catalogat Romania ca fiind tara cu cinci denumiri pentru mita. In articol s-a vorbit despre spaga, ciubuc, spert, bacsis si, evident, mita, autorii avand ca material documentar, printre alte surse, nenumaratele scandaluri de coruptie prezentate pe larg in presa de la noi. Cum era de asteptat, o asemenea constatare trista nu a fost amendata de nimeni, autoritatile de atunci (era prin 2004) nedorind sa combata in nici un fel analiza deloc favorabila tarii facuta de colegii germani.

 

S-a considerat, probabil, ca fenomenul incriminat in articol este unul auxiliar, lipsit de relevanta in peisajul preocuparilor avute de guvernanti si celelalte institutii in sarcina carora intra problemele generate de darea si primirea de mita. Mai mult ca sigur, atunci ca si acum, mita a fost vazuta ca un simplu ciubuc dat de un client frizerului. Adica sume mari de bani primite drept comision au avut aceeasi conotatie infractionala cu un leu bagat in buzunarul halatului imbracat de barbier. Astfel se explica de ce nici un demnitar acuzat de comiterea unor infractiuni nu a ajuns pana acum la inchisoare.

 

S-a vorbit de mita mai mult ca despre oricare fenomen social. Asta pentru ca spaga, sau cum vreti sa o denumiti, s-a manifestat pretutindeni. Sunt functionari care nu pot sa traiasca fara mita. Nu intri in tara pana nu dai "dreptul" vamesului. Nu poti sa-ti iei unele aprobari pana nu scoti banutul din buzunar. Comisioanele i-au facut pe unii demnitari milionari in euro. Fabrici intregi au fost vandute prin aranjamente conditionate de ciubucuri grase. Nici un metru de strada asfaltata nu s-a turnat pana nu s-a pus pe biroul unor primari plicul cu 30 la suta din valoarea contractului.

 

Pe ziaristii cotidianului german nu i-a interesat insa ce intra in halatul frizerului sau in buzunarul ospatarului, obicei care se intalneste si in tara lor, ci chestiunile legate de flagelul coruptiei pentru care au "trudit" politicieni, functionari de stat, judecatori, politisti. Cu asemenea oameni trebuia aparata legalitatea. Dupa rationamentul celor care dau mana cu infractorii, justitia ar trebui inchisa. Alta instanta mai buna decat "legea banului" nu exista. Poate n-ar fi rau ca DNA sa intre intr-o vacanta lunga si sa lase dosarele de coruptie la o adresa de pe strada Zambaccian. Eventual la Cornu. Este recomandarea facuta de ministrii penali, care au ajuns sa ia peste picior autoritatea procurorilor anticoruptie pentru simplul motiv ca sunt aparati de colegii din Parlament. Fara avizul de urmarire penala, despre care nu se stie precis cand va fi dat, poate totusi la toamna, nepotii matusii Tamara pot sa doarma linistiti, avand mita pitita sub perna.

 

Pana la un posibil "verdict" ce trebuie dat de Comisia juridica, toata demonstratia DNA cu privire la acuzatiile de coruptie formulate pe numele unor oameni politici ramane fara efect juridic. Vedeti cum o institutie a statului se desparte de imperativul de a apara ordinea cu riscul de a adanci mizeria umana? In ticalosia lor, politistii spagari din Pitesti au transformat un examen pentru obtinerea permisului auto intr-o afacere personala. Au vandut carnete de sofer ca pe niste lubenite. Nimeni nu a fost refuzat daca a dat spaga cat trebuia. Mita ajunsese sa fie pusa in rama. Nu conta faptul ca soferii cu permisul luat pe bani lasau oamenii lati pe sosele dupa prima iesire pe drumurile publice. Unii au ajuns direct la morga. Ma intreb ce ordine au aparat comisarii corupti de la Serviciul Circulatie? Evident, ordinea fidelitatii fata de mita, spaga, ciubuc, coruptie. O singura pretentie aveau la candidati cand veneau la examen: sa recunoasca bancnotele de 100 de euro.

 

Va imaginati ce ar fi scris in 2004 ziaristii germani daca prindeau un asemenea caz spectaculos de coruptie? In ceea ce ma priveste, ma uimeste indiferenta celor din jurul politistilor spagari, care au inchis ochii mult timp la o ilegalitate comisa cu buna stiinta intr-o institutie unde abaterile de la Codul penal sunt sever sanctionate. Sintagma "potrivit legii" n-a functionat.

 

Constatare valabila si pentru cele intamplate la examenul de bacalaureat, unde elevii au fost lasati sa copieze intrucat unii profesori s-au lasat cumparati. si ei au incalcat legea. Sa fii partas la ilegalitati inseamna sa te desparti de ordine, de lege. Salariatii de la Directia Finantelor Publice Dolj asta au facut cand au protestat in semn de solidaritate cu cei 31 de inculpati in dosarul rambursarilor de TVA catre societatile lui Genica Boerica. O situatie de-a dreptul scandaloasa si, totodata, originala, daca s-a ajuns ca unii sindicalisti sa le ia apararea coruptilor trimisi in judecata de DNA. Vedeti ce efecte mizerabile creeaza coruptia cand aluneca din mainile legii?

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...

Domeniul schiabil din Sinaia, închis de Crăciun din cauza viscolului

Domeniul schiabil al stațiunii Sinaia, aflat la o altitudine de 2000 de metri în Munții Bucegi, a fost închis în ziua de Crăciun din...
Ultima oră
Pe aceeași temă