5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialSofia se pleaca sub presiunea Rusiei

Sofia se pleaca sub presiunea Rusiei

» Premierul bulgar, Boiko Borisov, a fost chemat la telefon de omologul sau rus, Vladimir Putin, tocmai cand guvernul de la Sofia anunta reexaminarea participarii Bulgariei la proiecte energetice sustinute de Rusia.

Conversatia telefonica a intervenit la cateva ore dupa anuntarea intaririi cooperarii energetice intre Bulgaria si Turkmenistan, care doreste diversificarea exporturilor sale de gaz, in prezent tari total dependente de Rusia. Presedintele turkmen, Gurbanguli Berdimuhamedov, a promis Bulgariei ca ii va furniza peste doua miliarde de metri cubi de gaz anual cand gazoductul Nabucco va fi operational, incepand din 2014. Or, Nabucco este rivalul proiectului rus South Stream.

Firesc, discutia telefonica Putin-Borisov s-a axat pe proiecte energetice, asa cum preciza comunicatul guvernului de la Sofia: proiectul centralei de la Belene, gazoductul South Stream – care va transporta gaz din Rusia spre Europa peste Marea Neagra – si oleoductul Burgas-Alexandropoulis. Borisov i-a spus interlocutorului sau ca se vor studia detaliile acordurilor incheiate, stiut fiind ca noul sef al guvernului bulgar de centru-dreapta, din cauza crizei economice, doreste revizuirea proiectului de construire a centralei nucleare de 2.000 MW pe Dunare de catre societatea publica rusa Atomstroiexport. Potrivit expertilor, costul centralei de la Belene, initial fixat la 4 miliarde euro, s-a ridicat simtitor. Putin si Borisov au cazut de acord sa se intalneasca la Gdansk, in Polonia, cu prilejul ceremoniilor de marcare a debutului celui de-al doilea razboi mondial.

Dupa intrevederea din Polonia, Borisov a recunoscut ca Putin "a insistat" ca Bulgaria sa se decida rapid asupra proiectelor comune energetice.
Putin a precizat ca "daca guvernul vostru decide ca un proiect nu raspunde intereselor Bulgariei, nu va fi nici o problema pentru relatiile bilaterale. (…) Rusia va regla problemele prin alte mijloace si vom gasi alte proiecte de cooperare".
Abandonul proiectelor energe-tice bulgare ar reprezenta o lovitura pentru Rusia, concretizata in pierderi de miliarde de euro, Moscova promitand Bulgariei un credit de 3,8 miliarde euro pentru realizarea centralei de la Belene.
Borisov a tinut sa asigure Rusia ca viitorul South Stream nu este amenintat, desi Sofia este angajata si in proiectul european Nabucco. In schimb, a estimat ca exista preocupari ambientale la Burgas, care risca sa afecteze proiectul conductei Burgas-Alexandropoulis, incheiat in 2007 intre Rusia si Grecia.

» Interesele Kremlinului
Putin a iesit la rampa si presiunile facute asupra premierului  bulgar au inclus tangential si formularea "Rusia va regla problemele prin alte mijloace". In 2006, Bulgaria a fost silita sa semneze un nou contract cu Gazprom la un pret ridicat pentru rusi, in caz contrar fiind amenintata cu intreruperea gazelor. Ognian Minciev, director al Institutului pentru Studii Regionale si Internationale, preciza ca Bulgaria "si-a pus tot sistemul energetic in mainile grupurilor ruse", urmarea fiind ca "guvernul bulgar este obedient fata de Rusia". In Ungaria, alta tara situata pe ruta Nabucco, unde gigantul rus energetic Surgutneftegaz a achizitionat actiuni la compania MOL, s-a mentionat ca Surgutneftegaz este cea mai putin transparenta din Rusia, nimeni nestiind cine este in spatele ei. Raspunsul a venit de la unul dintre ziarele centrale: "Fiecare stie cine este in spatele unei companii despre care nu se stie nimic – domnul Putin".

Cele mai citite

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...

Primăriile din țară, sprijinite cu un miliard de lei pentru finalizarea unor proiecte europene

Autoritățile locale vor putea solicita împrumuturi de până la un miliard de lei de la Trezoreria Statului Autoritățile locale vor putea solicita împrumuturi de până...

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă