Socrii lui Mircea Geoana au cumparat in ianuarie 2001 o vila a RA-APPS din cartierul Primaverii, cu ajutorul Primariei Capitalei, potrivit unei anchete intreprinse de Grupul pentru Investigatii Politice. Pretul cu care sotii Costea au achizitionat imobilul din strada Jean Monnet a fost derizoriu: maximum 15.000 de dolari. Sotii Costea au ajuns imediat dupa Revolutie chiriasi, mai intai ai Primariei, apoi ai RA-APPS in casa din cartierul Primaverii, desi nu erau demnitari si nu ocupau functii publice. Fostul director al Regiei Protocolului de Stat din perioada 1997-2000, Aurel Vlaicu, ne dezvaluie faptul ca fiul socrilor lui Geoana, Ionut Costea, fost secretar de stat liberal in Ministerul Finantelor in Guvernul Isarescu, s-a implicat personal la nivelul Secretariatului General al Guvernului pentru ca parintii sai sa ajunga in proprietatea casei RA-APPS din cartierul Primaverii.
Aranjamentul a fost bine pus la punct, pentru acoperirea legala: vila din Jean Monnet in care familia Costea era chiriasa a fost transferata de la RA-APPS la Primaria Capitalei, pe baza unei cereri de retrocedare si proces in instanta pentru revendicare, iar apoi se emite hotarare de guvern pentru trecerea imobilului la Primarie. Dupa constituirea bazei legale, prezumtivul fost proprietar isi retrage cererea de revendicare si actiunea in instanta, iar familia Costea cumpara imobilul de la Primarie in baza Legii 112/1995 privind drepturile chiriasilor in casele de stat.
» Ion si Margareta Costea au reusit sa puna mana pe casa din Primaverii in baza Legii 112, in calitate de chiriasi.
Aurel Vlaicu, fost director al RA-APPS in perioada 1997-2000, ne-a declarat ca sotii Costea au devenit chiriasi ai Regiei Protocolului de Stat imediat dupa Revolutie, in imobilul din Jean Monnet nr. 69, "desi nu aveau nici o calitate, nu erau demnitari, dar erau descurcareti". La randul sau, Grupul de Investigatii Politice sustine ca socrii lui Mircea Geoana si-au prelungit calitatea de chiriasi in vila din cartierul Primaverii pana in 2001, cand au cumparat-o, cu toate ca RA-APPS i-a somat de mai multe ori sa paraseasca aceasta casa.
Pana la momentul vanzarii, vila a fost plimbata de la o institutie la alta, in functie de interesele chiriasilor sai: "Imediat dupa 1990, casa din Jean Monnet a intrat in administratia Primariei Capitalei. Costea a intrat in acest imobil in urma unor aranjamente cu niste functionari publici. Apoi guvernul Vacaroiu, prin 1994, a trecut un numar mare de imobile din custodia Primariei in administrarea RA-APPS, printre care si aceasta casa. Potrivit intereselor familiei Costea, imobilul s-a intors la Primarie in 2000. RA-APPS a incercat sa recupereze casa ocupata nelegal de Costea, dar fara succes", ne-a precizat Aurel Vlaicu. Grupul pentru Investigatii Politice sustine ca, "desi legea interzicea vanzarea imobilelor RA-APPS , Ion si Margareta Costea au reusit sa cumpere in ianuarie 2001 vila din cartierul Primaverii apeland la o inginerie imobiliara la care a participat si Primaria Capitalei". Mugur Ciuvica, presedintele GIP, completeaza: "Pentru a cumpara vila RA-APPS, socrii lui Geoana aveau nevoie ca imobilul in care locuiau sa treaca in administrarea Primariei".
Acest lucru nu se putea face decat in urma unei cereri de revendicare pe baza Legii 112/1995. Astfel, a aparut o cerere de revendicare din partea unei persoane, sub numele de Iancu Sapera, un proces in instanta de retrocedare, precum si o solicitare a Primariei pe baza careia a fost eliberata o hotarare de Guvern privind transferul imobilului de la RA-APPS la Primaria Bucuresti. Apoi, dupa ce s-a rezolvat cu partea legala, prezumtivul proprietar a renuntat la cererea de revendicare, precum si la procesul intentat Primariei pentru retrocedare. Iar in baza Legii 112/1995 chiriasii Costea cumpara de la Primarie vila din Primaverii. GIP a descoperit ca "s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare intre familia Costea si Primaria Bucuresti, intr-un termen-record si intr-un moment in care procesul de revendicare se afla pe rolul Tribunalului Bucuresti". Cum s-a putut pune la cale acest aranjament imobiliar ne explica directorul RA-APPS, Vlaicu fiind in functiune la momentul in care s-a facut tranzactia. "Am primit de la Secretariatul General al Guvernului un material probatoriu privind imobilul din Jean Monnet nr. 69, in care se prezenta dosarul de revendicare a acestei vile. Se spunea in document ca acest caz se afla in instanta. In asemenea situatie, nu puteam face decat sa accept trecerea imobilului din administrarea Regiei de Protocol la Primarie", ne-a spus Aurel Vlaicu. "Potrivit notei de fundamentare a Hotararii de Guvern 1040/2000, Guvernul decidea trecerea a cinci imobile de la Regie la Primarie. Dintre cele cinci, patru fusesera castigate in instanta de fostii proprietari. Unul singur facea obiectul unui proces aflat inca in curs.
Este vorba chiar de vila din Jean Monnet in care locuiau cu chirie sotii Costea", sustine Mugur Ciuvica. Totodata, Aurel Vlaicu ne-a dezvaluit faptul ca fiul socrilor lui Geoana, Ionut Costea, in calitate de secretar de stat liberal in Ministerul Finantelor, a intervenit personal la SGG pentru trecerea vilei din Jean Monnet la Primarie si emiterea unei hotarari de Guvern in acest sens. "El a sustinut ca fostul proprietar se plange pe la diferite usi pentru a-si recupera imobilul si a facut apel la dreptul de retrocedare", a adaugat fostul director al regiei. Hotararea de Guvern a fost publicata in MO pe 13 noiembrie 2000, iar pe 17 noiembrie asa-zisul proprietar isi retrage actiunea de revendicare, pentru ca pe 27 februarie aceeasi persoana sa renunte la procesul de retrocedare. Mai mult, in ianuarie, adica o luna mai devreme de retragerea cererii de retrocedare, sotii Costea cumpara de la Primarie imobilul din cartierul Primaverii pe baza Legii 112/1995, in calitate de chiriasi. Mugur Ciuvica ne-a declarat ca pretul maxim cu care acestia au cumparat imobilul este de 15.000 de dolari, pret cu care au fost vandute imobile pe baza Legii 112/1995. Mircea Geoana considera acuzele aduse drept "o ciorba reincalzita", sustinand ca aceste informatii au mai fost vehiculate si in campania din 2004, fiind reluate si in aceasta campanie electorala.