15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSocialistii bulgari cauta aliati

Socialistii bulgari cauta aliati

Partidul Socialist (PSB, fost comunist) a castigat alegerile legislative de sambata din Bulgaria, obtinand, potrivit rezultatelor partiale dupa numararea a 98 la suta din voturile exprimate, 31,17 la suta din sufragii, rezultat care ii va aduce 83 sau 84 de locuri din cele 240 ale Adunarii Nationale.
Principala formatiune a actualei coalitii de guvernamant, Miscarea Nationala Simeon al II-lea, s-a clasat pe pozitia a doua, cu 19,91 la suta din voturi, adjudecandu-si astfel intre 53 si 56 de locuri in viitorul legislativ. Pentru Miscarea pentru Drepturi si Libertati (formatiune a etnicilor turci), partener in actuala coalitie, dar si in viitoarea, au votat 12,45 la suta dintre alegatori, ceea ce ii asigura intre 28 si 32 de locuri in Parlament.
Socialistii nu au reusit nici impreuna cu Miscarea pentru Drepturi si Libertati, aliatii lor declarati inca dinaintea alegerilor, sa obtina majoritatea parlamentara necesara pentru a forma un guvern, astfel incat au inceput cautarile unui al treilea partener. Singura alianta exclusa din start a fost cea cu formatiunea extremista xenofoba Ataka (Atac), care a obtinut un rezultat ingrijorator de bun, clasandu-se a patra, cu 8,21 la suta din voturi, ceea ce inseamna 20-22 de locuri in legislativ.

O „mare coalitie” nationala?

Liderii socialisti nu excludeau, ieri, ideea unui guvern de uniune nationala, alcatuit impreuna cu fostii lor adversari din Miscarea Nationala Simeon al II-lea (de centru-dreapta). „Suntem pregatiti sa angajam imediat consultari cu toate fortele politice democratice, pentru a garanta stabilitatea politica a tarii”, a declarat presedintele Partidului Socialist, Serghei Stanisev, anuntand victoria formatiunii sale in alegeri. Intrebat daca are in vedere o „mare coalitie” cu Miscarea Nationala Simeon al II-lea, Stanisev a raspuns: „Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca Bulgaria sa aiba un guvern stabil”. Si vicepresedintele Partidului Socialist, Rumen Petkov, s-a declarat pregatit pentru consultari care sa duca la formarea unui guvern „responsabil in fata societatii”.
Actualul premier, fostul suveran bulgar Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, a estimat ca, „cu cat viitorul guvern va avea o reprezentare mai larga, cu atat va fi mai bine”. Ministrul sau de Finante, Milen Velcev, a declarat ca o coalitie de guvernamant intre Partidul Socialist si Miscarea Nationala Simeon al II-lea, „in care actualul prim-ministru ar fi rechemat in functie, este singura solutie pentru evitare unui blocaj institutional”.
Ideea unei crize de guvern pare sa ii sperie pe liderii principalelor formatiuni democratice din Bulgaria, avand in vedere ca Parlamentului rezultat din aceste alegeri si guvernului care se va constitui le revine dificila, dar si onoranta misiune de a conduce tara in Uniunea Europeana, finalizand pregatirile in vederea aderarii, care au cerut si vor mai cere si masuri mai drastice si nepopulare. De aceea, este posibil ca, lasand orgoliile deoparte, liderii politici sa doreasca sa imparta responsabilitatea. Unii analisti estimau ieri ca este posibil sa se mearga pana acolo incat sa i se ceara lui Stanisev sa renunte la functia de premier, desi partidul sau a castigat alegerile. „Cu aceste rezultate, nici nu se pune problema ca Stanisev sa fie prim-ministru. El nu poate decat sa spere la o alianta cu Miscarea Nationala Simeon al II-lea, dar in aceasta situatie ar pierde initiativa”, aprecia un expert de la Institutul Gallup, interogat de AFP. Intr-un interviu acordat ieri postului de televiziune CNN, actualul ministru bulgar de Externe, Solomon Passi, a declarat ca este posibil ca premierul Simeon de Saxa-Coburg-Gotha sa isi pastreze pozitia. Passi a dat totodata asigurari ca indiferent de formula de coabitare aleasa noul guvern va continua reformele necesare in vederea aderarii Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007.

„Atacul” extremistilor nu este o problema

Actualul ministru de Externe, Solomon Passi, a minimalizat rezultatul obtinut de formatiunea extremista xenofoba Ataka (Atac), aflata pe pozitia a patra, aratand ca astfel de partide „exista in multe tari membre ale UE”. „Ataka nu poate impiedica toate celelalte partide parlamentare sa duca Bulgaria in Uniunea Europeana”, a subliniat Passi.
Semn ca „marile spirite” xenofobe se intalnesc, presedintele Ataka, Veron Siderov, s-a lansat imediat dupa anuntarea rezultatelor intr-un discurs inversunat despre „mafia politica” de la conducerea tarii, acuzand actualul guvern ca este implicat in trafic de stupefiante si de arme!

Cele mai citite

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă