8.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialSoarta poliţiştilor acuzaţi că iau şpagă

Soarta poliţiştilor acuzaţi că iau şpagă

Doi agenţi de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au fost prinşi în flagrant, marţi, în timp ce primeau o mită de 500 de lei.

Acţiunea a fost pusă la cale de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Constanţa, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, cu sprijinul Serviciului Tehnic al D.G.A. Flagrantul a pornit după ce, în cursul aceleiaşi zile, N.A. a depus un denunţ la S.J.A. Constanţa în care reclama faptul că, în timp ce se afla la volanul autoturismului personal, a fost oprit în trafic de către un echipaj de poliţie alcătuit din doi agenţi de poliţie rurală în localitatea Seimenii Mici. Unul dintre agenţi a constatat că N.A. mirosea a alcool şi i-a pretins o sumă de bani nespecificată pentru a nu lua împotriva lui măsurile legale.

”Denunţul a fost înaintat de urgenţă Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, fiind organizată acţiunea de prindere în flagrant. Astfel, cei doi poliţişti au fost prinşi în timp ce primeau drept mită suma de 500 lei”, spun reprezentanţii D.G.A, într-un comunicat de presă.

Cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, faptă prev. şi ped. de art. 254 alin 1 Cod penal cu ref. la art. 7 din Legea nr. 78/2000. Totodată, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de ambii învinuiţi.

Un caz celebru

Acesta nu este primul caz în care poliţişti sunt acuzaţi că luat mită de la şoferi. Constanţa a devenit celebră în anul 2009, atunci când tot D.G.A. a reţinut 39 de poliţişti Serviciul Poliţiei Rutiere Constanţa, adică trei sferturi din total, pe care îi acuza de abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă. Aceştia erau acuzaţi că cereau bani şoferilor pentru a trece cu vederea diverse infracţiuni comise de aceştia în trafic. O parte dintre ei au fost chiar arestaţi preventiv. Procurorii susţineau că aceştia se organizaseră într-o reţea extrem de bine pusă la punct şi cereau între 150 si 400 de lei şpagă de la şoferi, în func­ţie de fapta comisă, sau chiar în produse (un agent a primit un miel, înainte de Paşte). Astfel, 400 de lei costa încheierea unui proces verbal care nu conţinea anumite date şi care putea fi astfel contestat în instanţă sau se anulau amenzi cu valoare de aproape trei ori mai mare.

Subofiţerii au mai fost acuzaţi că le comunicau infractorilor date confi­denţiale din dosare penale, precum şi informaţii despre locul unde erau dispuse echipajele de poliţie pe raza judeţului, astfel încât aceştia să poată scăpa filtrelor. Printre acuze se mai numără anularea proceselor verbale de contravenţie şi neamendarea unor şoferi care încălcau regulile de circulaţie. Pentru a nu fi prinşi, poliţiştii îşi creaseră şi un vocabular propriu şi vorbeau între ei codificat, după cum vă informa la timpul respectiv România liberă.

Au primit despăgubiri

Cazul acesta celebru s-a dovedit a fi un eşec, cel puţin pentru D.G.A. Din cei 39 de poliţişti anchetaţi, unul singur a fost condamnat, şi acela cu închisoare cu suspendare, după cum declară avocatul Cătălin Filişan. Un altul a fost achitat, iar restul nu numai că nu sunt în închisoare, ci au fost achitaţi, au fost reîncadraţi în muncă, încă de acum doi ani, li s-au plătit salariile pe toată periaoda în care au fost suspendaţi şi au mai şi primit daune morale. Prima instanţă le-a acordat 25.000 de lei de persoană, dar hotărârea a fost atacată cu recurs atât de inculpaţi, care cereau 50.000 de lei, cât şi de procurori. ”Sentinţa definitivă şi irevocabilă s-a dat în urmă cu câteva luni. Instanţa a stabilit un cuantum de 8.000 de lei pentru fiecare”, a precizat avcatul Cătălin Filişan.

Cele mai citite

Ronaldinho vine în România! Legenda fotbalului, prezent la Sports Festival 2025

Fostul mare fotbalist brazilian Ronaldinho Gaucho va fi prezent la ediția din 2025 a Sports Festival, organizată la Cluj-Napoca, au anunțat joi organizatorii. Evenimentul...

Industria de amanet din România anticipează o creștere de cel puțin 20% în 2025

Valoarea pieței de amanet din România este estimată să depășească 2,5 miliarde de lei în 2024, ceea ce ar reprezenta o creștere de 25%...

Poșta Română introduce plata cu cardul la domiciliu

Poșta Română, în parteneriat cu CEC Bank și Visa, implementează o soluție modernă de plată direct la domiciliul clienților Începând cu 12 decembrie 2024, românii...
Ultima oră
Pe aceeași temă