Snuppy (acronim de la „Seul National University Puppy”, catelul Universitatii Nationale din Seul), un pui de ogar afgan in varsta de trei luni nascut de o mamica labrador auriu, este primul caine clonat din lume, copie identica a tatalui.
Creatorul sau este profesorul sud-coreean Hwang Woo-Suk, cel care in februarie 2004 a reusit impreuna cu profesorul american Gerald Schatten sa obtina in scopuri terapeutice celule stem din embrioni umani clonati.
Profesorul Hwang Woo-Suk si echipa sa si-au anuntat reusita abia acum pentru ca au vrut sa se convinga ca Snuppy nu are nici un fel de probleme. Prudenta lor a fost justificata, intrucat un al doilea catel clonat, numit doar „numarul 2”, a murit la varsta de trei saptamani, din cauza unei pneumonii. Totusi, nici „numarul 2” nu a avut anomalii anatomice grave, au precizat cercetatorii.
Clonarea reusita a unui caine Ð dupa oi, vaci, cai, soareci si pisici Ð va permite cercetari mai aprofundate ale unor afectiuni umane. Cainele are 203 gene utile pentru astfel de cercetari, comparativ cu doar 65 de gene ale porcului. In plus, cainii sufera de boli similare celor ale oamenilor, cum ar fi diabet, cancer, afectiuni cardiace si maladii degenerative cerebrale sau articulare. Reusita de la Seul a relansat temerile si disputele legate de clonarea umana.
Profesorul Hwang Woo-Suk a dat asigurari ca nu este de acord cu clonarea umana in scopuri reproductive, intrucat „nu este nici sigura, nici eficienta si este contrara eticii”. El a anuntat miercuri ca renunta la proiectul sau de a clona o maimuta. Totusi, la Seul se afla in aceste zile „greii” clonarii umane, invitati de Hwang Woo-Suk pentru un experiment secret.