30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialSnobilimea

Snobilimea

Simte nevoia unui smalt cultural. Pentru ca da bine intotdeauna. Asa ca se duce la concerte simfonice, cumpara carti la kilogram din Diverta, rasfoieste o foaie culturala in graba. Face toate astea nu din convingere, ci pentru ca "trebuie".
Exista ierarhii in interiorul ei: snobii mici il citesc pe Coelho si adorm seara multumiti ca au ce povesti a doua zi la serviciu. Cei mari, in varful ierarhiei, asculta Garbarek si-i citesc pe greii Noului Roman Francez, spunand, pe deasupra, ca le si place. In lumea literara romaneasca s-a citit intr-o veselie din structuralisti, dar asta abia dupa ce Occidentul incheiase definitiv acest capitol. Era si asta o forma de a fi snob.
Exista, in fine, snobilimea filozoafa, de la Noica cetire, ce repudiaza literatura (e sub demnitatea lor), citind numai filozofie cu majuscula. Literatura ar fi, chipurile, o valoare feminina, cultivata de majoritate, departe de piata ideilor mari pe care le vinde filozofia.
Snobilimea e o "ciuperca" primejdioasa prin exces (de emfaza, de moft, de intoleranta), care paraziteaza tot. Snobii – o spun nefatalist – sunt chiar mai odiosi decat prostii veritabili: ii recunosti usor prin gaunosenia discursului si entuziasmul rasuflat si neverosimil. Le "place" neconvingator, si asta se vede limpede.
La Festivalul Enescu, in pauza dintre doua bucati muzicale, o multime de domni simandicosi tusesc fara sa aiba nevoie. Tusesc asa, demonstrativ, desi nu le-o cere nimeni. Amicul meu incearca sa-si scoata, discret, un servetel nazal. Un ins constipat, cu o fata transfigurata de o emotie caraghioasa, se uita cu repros la el, si-i suiera indignat: sssst. Evident, suieratul lui deranjeaza mai tare decat fosnitul abia perceptibil al pachetului de servetele.

Florina Pirjol
Florina Pirjolhttp://florina-pirjol
Florina Pirjol - critic literar
Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Iohannis, mesaj de Ziua Drapelului Național

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj de Ziua Drapelului Naţional, context în care a subliniat apartenenţa României la NATO, UE şi ONU şi...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...
Ultima oră
Pe aceeași temă