Slovacia a anunţat, miercuri, că va contesta decizia distribuirii celor 120.000 de azilanţi, la Curtea de Justiţie de la Luxemburg, după ce România şi-a exprimat dezacordul faţă de modul în care s-a decis redistribuirea, iar Cehia a anunţat că a renunţat, relatează AP, citată de Mediafax.
Premierul slovac Robert Fico a declarat că, în afară de depunerea unei plângeri la Curtea de Justiţie de la Luxemburg – cea mai înaltă jurisdicţie europeană în materie de dreptul Uniunii Europene şi care face parte din Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) – împotriva deciziei miniştrilor de Interne UE cu privire la distribuirea celor 120.000 de solicitanţi de azil, Bratislava nu este pregătită să accepte planul de împărţire a poverii migranţilor în întreaga Uniune.
Citește și: Klaus Iohannis, despre NUMĂRUL refugiaților care vor veni în România
„Noi nu vom implementa această decizie, deoarece noi credem că nu va funcţiona”, a declarat Fico miercuri pentru presă, înaintea unei reuniuni a liderilor UE la Bruxelles.
Slovacia se opune acestui plan alături de Cehia, România şi Ungaria.
Fico denunţă sistemul cotelor ca „iraţional”. Slovacia „nu este pregătită să-l respecte. L-am respins întotdeauna ca lipsit de sens”, subliniază el.
În schimb, premierul ceh Bohuslav Sobotka, care s-a opus sistemului de cote în vederea distribuirii celor 120.000 de azilanţi între statele membre UE, a anunţat anterior, miercuri, că nu va întreprinde nicio acţiune în justiţie împotriva planului.
„Chiar dacă nu-mi place folosirea cotelor, nu sunt de acord cu ele şi am votat împotriva lor, este necesar ca Europa să nu se destrame din cauza soluţionării crizei migranţilor”, a declarat Sobotka, citat într-un e-mail, potrivit AP.
„De aceea, nu vreau să escaladez tensiunile cu acţiuni în justiţie. Ne aşteaptă multe bătălii cu privire la o abordare realistă a crizei migranţilor şi avem nevoie ca partenerii noştri din Europa să ne asculte argumentele”, adaugă el în acest mesaj.
De asemenea, preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat, anterior, că Bucureştiul poate face faţă cu uşurinţă migranţilor pe care UE vrea ca autorităţile române să-i primească, însă şi-a exprimat dezacordul faţă de modul în care s-a luat decizia în acest sens.
Iohannis a anunţat că România urmează să fie invitată să primească încă aproximativ 2.400 de azilanţi, pe lângă cei 1.785 pe care i-a acceptat deja.
Însă Bucureştiul a votat împotriva planului, marţi, alături de Bratislava, Budapesta şi Praga.
„Este un lucru neobişnuit şi inoportun să fie forţat un vot”, a declarat şeful statului român, citat de AP, adăugând că „România nu este împotriva refugiaţilor sau primirii de refugiaţi”.
Cotele, a apreciat Iohannis, „ţin seama de realităţile din fiecare stat”.