Viitorul guvern slovac a anunţat că ţara nu va contribui la pachetul de salvare în valoare de 110 miliarde de euro promis Greciei de Uniunea Europeană şi ar putea să nu aprobe nici fondul de urgenţă pentru Zona euro, ceea ce ar putea duce la suspendarea întregului proiect, potrivit NewsIn.
Surse apropiate dosarului au declarat că, până miercuri, toate ţările care folosesc euro vor semna acordul pentru aşa-numitul Mecanism de stabilizare (EFSF), un instrument legal aprobat de miniştrii de finanţe europeni la începutul lunii iunie, pentru a limita riscul propagării crizei elene în alte ţări cu economii slabe, scrie eubserver.com.
„Ar fi o lovitură grea pentru EFSF şi pentru capacitatea Zonei euro de a-şi susţine membrii”, dacă o ţară membră nu va semna, a declarat un oficial european, precizând că, pentru ca proiectul să fie pus în practică este nevoie de aprobarea tuturor celor 16 state care folosesc moneda unică europeană.
Premierul slovac în exerciţiu Robert Fico, care nu se va întoarce la putere după alegerile de săptămâna trecută, a decis să lase acest dosar sensibil succesorului său, în condiţiile în care acest fond de urgenţă a jucat un rol important în campania prezidenţială.
Politicianul conservator Iveta Radicova, care va deveni, probabil, viitorul premier, a descris în campanie EFSF drept „rău, periculos şi cea mai proastă soluţie posibilă”.
Slovacia ar urma să contribuie cu circa 816 milioane de euro în următorii trei ani la fond, o sumă ce ar echivala cu bugetul pe un an al Ministerului de Interne al ţării.
Marţi, Radicova a spus şi că se opune ca Slovacia să susţină financiar Grecia. „În condiţiile în care ne confruntăm cu inundaţiile, când nu avem suficiente resurse, iar folosirea fondurilor europene este insuficientă (…), ne vom canaliza în primul rând resursele către rezolvarea consecinţelor inundaţiilor şi aşa voi prezenta situaţia în timpul discuţiilor de la Bruxelles”, a declarat ea.