2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialSituatiile de criza, gestionate de amatori

Situatiile de criza, gestionate de amatori

» La nivelul judetului Constanta exista numai doi politisti specializati in astfel de actiuni.

» S-au inmultit in ultima perioada cazurile in care este necesara negocierea cu infractorul sau cu un presupus sinucigas.

in ultimii ani, numarul incidentelor deosebite a crescut in judetul Constanta intr-o maniera alarmanta fiind consemnate tot mai des jafuri armate in incinta unor case de schimb valutar sau de amanet, tentative de asasinat sau tentative de sinucidere in locuri publice. Autoritatile sunt alarmate de amploarea luata de astfel de cazuri si considera ca in viitorul apropiat Dobrogea ar putea deveni scena unor luari de ostatici sau actiuni teroriste. In ciuda acestor previziuni, statul roman a ignorat mult timp crearea unei institutii extrem de necesare, cea a negociatorului specializat in situatii de criza. Mergand pe ideea ca astfel de cazuri fie nu vor avea loc, fie vor fi extrem de rare, oamenii legii au tratat fara prea multa seriozitate aceasta problema. Din acest motiv, in momentul de fata la nivelul judetelor Constanta si Tulcea nu exista decat doi astfel de ofiteri care au absolvit cursurile unei scoli speciale. Din pacate, acestia au si alte atributii de serviciu, astfel ca in situatii de criza nu pot interveni in timp util. Pana in prezent, Constanta s-a confruntat in general cu situatii in care diversi indivizi, majoritatea in stare de ebrietate, au facut circ la inaltime, catarandu-se pe releuri, statii sau imobile foarte inalte, amenintand ca se sinucid daca nu le sunt satisfacute diverse cereri.

 

Intrucat toate cazurile s-au incheiat fara victime, oamenii legii au inceput sa trateze superficial astfel de situatii. Cei doi negociatori cu acte nici macar nu mai sunt chemati la astfel de evenimente si cei care ajung sa trateze cu sinucigasi sau infractori sunt politistul de proximitate, agentii mai "bagareti" sau cate un secretar de primarie comunala, toti fara pregatire in psihologie. Cei doi politisti care ar trebui sa participe la toate aceste incidente sunt seful DIAS Constanta, comisar-sef Emanoil Moraru, si subcomisarul Lucian Gheorghe, acesta din urma seful Departamentului Prevenire din cadrul IPJ. Din cauza celorlalte atributii pe care le au, acestia nu au fost prezenti intotdeauna la incidentele deosebite petrecute in judet. Asa s-a ajuns in situatia ca unii nebuni furiosi sa isi negocieze abandonarea tentativelor de sinucidere cu sectoristul, cu vecinul de bloc sau cu vreun ziarist mai curajos. La astfel de evenimente, politistii fara experienta uita adesea sa asigure perimetrul si permit accesul in zonele "fierbinti" ai unor straini, fara legatura cu speta respectiva.

O institutie ignorata
In majoritatea statelor din Uniune, negociatorii specializati in situatii de criza fac parte dintr-un departament distinct si nu au si alte atributii de serviciu, care sa le compromita prezenta la evenimentele deosebite. Romania este inca in urma la acest capitol, autoritatile ignorand acest aspect, linistite ca numarul situatiilor deosebite sunt la noi extrem de rare. Potrivit reprezentantilor IGPR nu exista nici o norma legala care sa reglementeze institutia negociatorului si nici o reglementare specifica la nivelul Inspectoratului General. Exista cursuri de specializare, probabil organizate de "gura Uniunii" si cateva posturi prin Capitala, dar cam atat. Este vorba insa de angajati ai Institutului  de Studiu al Criminalitatii si ai Serviciului de Interventii in Situatii Speciale. In primul caz, acesti angajati "cu patalama" in negocieri se ocupa insa mai mult cu studii de caz si cu organizarea unor campanii de prevenire. Cea de-a doua institutie (Serviciul de Interventii) are cateva posturi de negociatori dar acestia nu pot interveni in timp util in cazuri petrecute in zone mai indepartate ale tarii.

In afara acestor specialisti din Capitala si a celor cativa "licentiati" din judete, ocupati mereu cu alte activitati, nu mai exista alte persoane pregatite sa intervina in situatii-limita.
La IPJ exista cativa psihologi, dar acestia fac numai munca de birou si nu sunt aproape niciodata trimisi sa gestioneze vreo situatie de criza.

Romania postdecembrista s-a confruntat cu un masiv "imprumut" de metode infractionale, intalnite initial doar in statele din Vest. Astfel, achizitionarea unor arme de foc a dus imediat la primele cazuri de jaf armat, astfel de evenimente fiind consemnate in ultimii ani si la diverse case de schimb valutar din judetul Constanta. Din prisma acestor evenimente, putem concluziona ca pana la prima luare de ostatici, cu prilejul unei astfel de infractiuni, a mai ramas doar putin timp. Din acest motiv, se impune ca institutia negociatorului specializat sa fie tratata cu maxima seriozitate de catre autoritatile din domeniu. Unii romani au inceput deja sa aplice acest mod de operare in strainatate, fiind foarte posibil ca in scurt timp astfel de practici sa fie transferate si pe "meleagurile" romanesti.

SPECIALISTUL

» Echipa speciala

"In cazul unor situatii extrem de grave, cum ar fi eventuale luari de ostatici, la fata locului se va deplasa si un echipaj special de interventie. Pana acum nu s-au consemnat astfel de incidente, cazuistica fiind in general formata din tentative de suicid, consumate in locuri publice. La aceste evenimente se deplaseaza o echipa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), una de ambulanta, un reprezentant al administratiei locale, seful postului de politie pe raza caruia are loc incidentul si un politist de proximitate. Evident, in afara acestora la actiune participa si reprezentantul IPJ, in speta negociatorul specializat sau adjunctul acestuia."
Inspector Crina Chirea, IPJ

Cele mai citite

Episod de primăvară, în ianuarie: maxime de până la 17 grade în toată țara

Săptămâna viitoare aduce vreme caldă în toată țara, cu temperaturi maxime care pot ajunge până la 17 grade, mult peste media obișnuită pentru începutul...

Ninsoarea și ploaia înghețată cauzează anulări masive de zboruri pe aeroportul din Frankfurt

Condițiile severe de iarnă, incluzând ninsori abundente, lapoviță și ploaie înghețată, au determinat anularea a 120 de zboruri dintre cele 1.090 programate pentru duminică...

DOJ solicită respingerea cererii lui Donald Trump pentru amânarea termenului de vânzare a TikTok

Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a cerut Curții Supreme să respingă solicitarea președintelui ales Donald Trump de a amâna implementarea unei legi care...
Ultima oră
Pe aceeași temă