Polonezele au ieșit în stradă, în semn de nemulțumire față decizia autorităților de a înăspri legislația privind avorturile. Jurnalista Monika Sieradzka atrage atenția, într-o analiză Deutsche Welle, că situația din Polonia este problematică, în contextul în care ministrul polonez al Sănătății a hotărât ca „pilula de a doua zi” să fie vândută doar pe rețetă, iar ajutoarele financiare acordate de stat pentru însămânțarea artificială ar putea să nu mai fie acordată.
Monika Sieradzka dă exemplul unei femei însărcinate, care a aflat că fătul nu va putea supraviețui din cauza unor malformații grave. Deși acest caz i-ar permite o întrerupere de sarcină, niciun medic nu a acceptat să facă această intergenție. Ei invocă ceea ce se numește „clauza coștiinței”, care le permite să refuze un act medical în cazul în care acesta ar contraveni conștiinței personale.
„Tot mai multe femei din Polonia nu au acces la avorturi legale, a confirmat Katarzyna Łabędź de la Federația de planning familial. Potrivit statisticilor furnizate de această instituție, s-au înregistrat doar 1.000 de avorturi legale în Polonia, în 2015. Este alarmant că și femeile violate au fost refuzate de multe ori de medici, deși au dreptul la un avort legal, explică Łabędź. Potrivit estimărilor, în 2015 s-a ajuns la aproximativ 150.000 de avorturi clandestine”, notează sursa citată.
DW atrage atenția că situația ar putea să devină și mai dificilă pentru femeile din Polonia. În cadrul unor noi dezbateri din parlamentul de la Varșovia s-au discutat chiar și posibile pedepse cu închisoarea pentru persoanele implicate într-o întrerupere de sarcină – atât pentru femei, cât și pentru medici. În plus, parlamentul urmează să dezbată în viitorul apropiat un proiect de lege foarte restrictiv care ar limita în mod drastic accesul la contracepție.
„Între timp, și moașele participă la demonstrațiile din Polonia pentru a protesta împotriva renunțării la standardele actuale din spitale privind ajutorarea femeilor care nasc. În prezent, acestea au încă dreptul la anestezice gratuite, pot să-și aleagă poziția în care vor să nască și își păstrează noul-născut la piept, după naștere. Pe viitor, medicii vor decide asupra acestor aspecte. După părerea multor femei, ar fi un pas înapoi. <<Luați-vă mâinile de pe uterele noastre>>, au scris multe dintre ele pe transparentele aduse la proteste”, mai precizează sursa citată.