10.2 C
București
miercuri, 30 octombrie 2024
AcasăSpecialSistemul sanitar, dat peste cap de proiectele ministeriale

Sistemul sanitar, dat peste cap de proiectele ministeriale

In prezent, in judetul Bihor sistemul sanitar, prin spitalele existente, asigura 7 paturi la 1.000 de locuitori. Un numar mic, noroc ca nu toti se imbolnavesc deodata… In ciuda acestui fapt, Ministerul Sanatatii a decis, pentru Bihor, ca numarul este prea mare si, in virtutea principiului „taiem pe hartie si apoi vedem noi ce mai facem”, s-a decis, deja, ca numarul paturilor sa scada cu 100-150, ramanand disponibile doar 4.000 de locuri.
In municipiul Oradea functioneaza sase spitale, urmand sa ramana, in viitorul apropiat, doar patru: Spitalul Clinic Judetean, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Neurologie si Psihiatrie si Spitalul Clinic de Copii, care va deveni Spital Clinic General. Pentru ca schimbarea sa fie totala, din 2008 se infiinteaza o noua institutie spitaliceasca, respectiv Spitalul Clinic Regional de Urgenta.
Un alt proiect mai vechi va fi pus, si el, in aplicare, peste doi ani: se va infiinta Institutul Inimii, care isi propune sa fie una in care cardiacii din intreaga Transilvanie sa poata beneficia de servicii la nivel occidental.
Ministerul Sanatatii considera ca Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie nu-si mai justifica existenta de sine-statatoare, astfel incat isi vor pierde autonomia, devenind simple sectii ale Spitalului Clinic Judetean, respectiv a Spitalului Clinic de Copii „Curteanu Gavril”. Astfel, noua sectie de boli infectioase va pierde 40 de paturi. Maternitatea va pierde si ea 50-60 de paturi in momentul in care va deveni sectie a Spitalului Clinic de Copii, caruia ii va reveni 30 de paturi.
Si la Neurologie si Psihiatrie se fac schimbari importante: sectia de Neurologie va trece in subordinea Spitalului Clinic Judetean. Cum acesta din urma va deveni prea aglomerat, s-a decis ca doua sectii, respectiv cea de medicina interna II (45 de paturi), hematologie (25 de paturi) si 18 aparate de dializa renala, in total 88 de paturi de adulti, sa fie transferate la Spitalul „Curteanu Gavril”, care isi va schimba denumirea, devenind Spital Clinic General.
Schimbari vor fi operate si la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, care isi va inchide sectiile de la Gheghie si Alesd. Acestea se vor desfiinta, ca atare, urmand ca paturile si personalul aferent sa fie trecute la Spitalul Orasenesc Alesd, care isi va mari numarul de paturi cu 105.
Totodata, avand in vedere ca functioneaza in aceeasi curte, Spitalul de Psihiatrie si Centrul medico-social de la Nucet se vor uni. De asemenea, la spitalele din Marghita, Salonta si Beius, precum si la Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Stei si Spitalul Clinic de Recuperare Baile Felix se vor reorganiza sectiile. Unele dintre acestea vor disparea, iar altele noi le vor lua locul.

Cele mai citite

Sondaj BCS: Marcel Ciolacu cu 23,4% și Nicolae Ciucă cu 17,1% ar intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, la...

Sondaj BCS: Marcel Ciolacu cu 23,4% și Nicolae Ciucă cu 17,1% ar intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, la...

Alexandr Stoianoglo respinge acuzațiile conform cărora ar fi influențat de Rusia

Alexandr Stoianoglo este susţinut în turul doi al scrutinului de duminică de un partid atașat, în mod tradiţional, de Rusia Într-un interviu acordat marți pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă